MAIA SANDU: R. Moldova nu poate suspenda importurile de cereale din Ucraina

08 jun 2023
Republica Moldova nu poate suspenda importurile de cereale din Ucraina, ea „ne apără efectiv de pericolul rusesc” iar noi trebuie să îi ajutăm cu ce putem – a declarat Maia Sandu, pentru Vocea Basarabiei.
 
Președinta și-a exprimat speranța că în urma discuțiilor și negocierilor dintre agricultori și Guvern, vor fi identificate soluții acceptabile pentru ambele părți.
 
Înțeleg că fermierii au anumite probleme și înțeleg și contextul. În același timp, noi nu putem să închidem țara pentru Ucraina, pentru că, repet, Ucraina ne apără efectiv de pericolul rusesc astăzi și noi suntem obligați să facem ce putem. Înțeleg că guvernul a venit cu anumite soluții, o să discute, o să protesteze și sper să se găsească niște soluții acceptabile pentru ambele părți, a spus șefa statului.
 
Fermierii din mai multe localități din țară au ieșit, miercuri, 7 iunie, cu tehnică agricolă la proteste. Asociația „Forța Fermierilor” a cerut pe 8 mai Guvernului urgentarea luării deciziei privind alinierea R. Moldova la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est.
 
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a venit cu o reacție și a comunicat că rămâne deschis pentru a avea un dialog constructiv cu fermierii, „bazat pe argumente economice și nu pe poziții ostile”. Totodată, Guvernul susține că a propus un șir de măsuri care vor redresa situația economică a agricultorilor.

În același timp, fermierii nu sunt de acord cu soluțiile propuse de autorități și anunță organizarea unui nou protest joi, 8 iunie, cu riscul blocării vămilor Leușeni și Sculeni, dar și a drumurilor naționale Hâncești-Leova, Orhei-Rezina și Bălți-Chișinău.
loading ...