FERTIRIGAREA: CE ESTE, CUM SE REALIZEAZĂ, AVANTAJE

24 mai 2023
Fertirigarea este o componenta foarte importantă a sistemelor de irigat prin picurare, microaspersie, aspersie fină, etc. și asigură administrarea în doze exacte a îngrășămintelor chimice și a tratamentelor la plantele cultivate.
 

Avantajele fertirigării

Apa și nutrienții sunt perfect localizați în zona de absorbție a rădăcinilor.

În funcție de perioada anului în care ne aflăm sau de starea fenologică a culturii, aceasta va cere o cantitate mai mare sau mai mică de nutrienți. Acest lucru poate fi ajustat prin sisteme de irigații optimizate prin fertirigare.
Oferă posibilitatea de a corecta rapid orice deficiență nutrițională a culturii.

Utilizarea apei de calitate agronomică scăzută. Acesta este un aspect destul de important de luat în considerare. Cu un management bun și cunoștințele necesare, poate fi utilizată apă de calitate slabă, dar cu aceleași rezultate bune. Toate acestea scad costurile de producție.



Putem crește sau micșora viteza de creștere a plantelor în funcție de interes. Pot fi utilizate unele tehnici, cum ar fi irigarea cu deficit controlat.
 

Metode de fertirigare

Deși fertirigarea este o metodă revoluționară de optimizare a utilizării apei și a îngrășămintelor în culturi, există două metode de realizare a acesteia.

Fertirigare cantitativă: Este un model bazat pe calcularea nevoilor nutriționale ale culturii pe baza unor parametri. Acești parametri sunt următorii: numărul plantelor cultivate, vârsta, aria frunzelor, zona de distribuție, tipul de sol, consumul de nutrienți etc. După ce toți acești parametri au fost calculați, valorile sunt introduse în sistemul de irigații pentru a putea furniza acești nutrienți.

Fertirigare proporțională: A fost tipul de fertirigare cel mai utilizat în culturile fără sol sau culturi hidroponice. Acest model se bazează pe injectarea unei anumite cantități de îngrășăminte pentru un anumit volum de apă.
De exemplu: stabilește grame pe litru de îngrășământ pentru a se adăuga la culturile hidroponice. În acest caz, dacă lucrăm cu culturi hidroponice, sunt utilizate două unități de părți pe milion și litru.

Sistemul de fertirigat prin picurare este soluția cea mai eficientă pentru irigarea culturilor de legume în solarii și în câmp, flori, vița-de-vie și pomi fructiferi.

Fertilizarea se poate face cu cateva tipuri de produse, fiecare având avantajele și dezavantajele lor.

Tancurile fertilizatoare sunt folosite pentru diferite tipuri de irigare: picurare, aspersie și micro-aspersie. Acestea sunt utilizate împreună cu îngrășăminte solubile și lichide, prin amestecarea acestora cu apa pentru irigare cu ajutorul unui diferențial de presiune sau a unei pompe de suprapresiune.

Injectoarele Venturi sunt injectoare de presiune diferențială cu palete de amestecare în interior. Când există o diferență de presiune între părțile interioare și exterioare ale injectorului, se creează un vacuum în interiorul injectorului, care inițiază o absorbție a lichidului sau a gazului printr-un orificiu de absorbție. Nu sunt necesare conexiuni electrice și pot să funcționeze uscate fără nici o problemă. Injectoarele Venturi reprezintă soluția economică a sistemelor de fertirigare.
 

Fertirigare vs procesul tradițional de fertilizare

Principala diferență constă în fracționarea îngrășământului. Soluții nutritive echilibrate sunt furnizate pentru culturile în care nu există sol. În acest fel, tot ceea ce necesită cultura este asigurat continuu și la concentrații foarte scăzute. Dimpotrivă, atunci când se lucrează în sol, trebuie aplicate concentrații mai mari de îngrășăminte, făcând o fracționare mai mică și crescând consumul de apă.

Indiferent dacă ne place sau nu, solul are o interacțiune cu îngrășământul. Trebuie să fim atenți la aceste interacțiuni, deoarece pot afecta contribuția elementelor secundare, cum ar fi mineralele.

Sectorul agricol cere o creștere a implementării sistemelor de irigații mai eficiente iar odată cu fertirigarea acest scop se realizează. De asemenea, ajută la îmbunătățirea monitorizării tuturor parametrilor pentru irigare și fertilizare cu ajutorul senzorilor, măsurătorilor.

Surse: Sereinmd
          Jardineriaon
 
loading ...