CE ESTE STRIP-TILL: LUCRAREA SOLULUI ÎN BENZI. Cum se aplică, avantaje și dezavantaje

12 jan 2023
Strip-till combină avantajele metodei tradiționale (arable) și no-till. Este potrivită pentru culturile în rânduri cu rădăcini pivotante dezvoltate: sfeclă de zahăr, porumb, rapiță și altele. Fermierii europeni susțin că tehnologia strip-till crește randamentul culturilor cu 15-25%. În acest material, vă spunem cum funcționează și care sunt avantajele și dezavantajele acestei tehnologii de lucrare a solului.

Strip-till este o tehnologie de prelucrare blândă a solului. Asigură afânarea benzii până la adâncimea stratului de rădăcină, cu aplicarea simultană de îngrășăminte. Astfel, se creează condiții optime pentru germinarea răsadurilor, prin obținerea unui „pat” de semănat bine pregătit. Între zonele prelucrate de cultivator se lasă culoare de sol neatins. Astfel se îmbunătățește aportul de umiditate, iar ecosistemul solului își păstrează structura. Deasupra este un mulci de reziduuri de cultură, care joacă, de asemenea, un rol pozitiv.


De unde a venit și unde se aplică?

Strip-till a apărut în SUA în 1965, după schimbarea condițiilor de mediu. Un alt motiv a fost faptul că în no-till și mini-till nu este posibilă distribuirea locală a reziduurilor de plante și aplicarea adâncă a îngrășămintelor.
Astăzi, tehnologia strip-till, cu excepția SUA, este utilizată în unele regiuni din Canada, precum și în Germania și alte țări europene. Este folosit pentru cultivarea florii soarelui, soia, cartofi, porumb, sfeclă de zahăr, varză, grâu de toamnă și primăvară și orz, hrișcă, rapiță și alte culturi.

Cum se face cultivarea în benzi

Strip-till prevede implementarea a patru seturi de operațiuni tehnologice:
  1. Formarea benzilor
  2. Semănatul
  3. Îngrijirea culturilor
  4. Recoltarea
Primele două lucrări pot fi utilizate în moduri diferite. Într-una (metodă separată), cultivarea în benzi și însămânțarea se efectuează în momente diferite. În celălalt (combinat) - însămânțarea se face concomitent cu afânarea, într-o singură trecere. Alegerea tehnicii depinde de condițiile locale, în primul rând de compoziția solului. Dacă conținutul de argilă din sol este mediu sau ridicat, atunci metoda separată este mai bună. Afânarea se face toamna și se seamănă primăvara. De fiecare dată, se pot aplica îngrășăminte.



Dacă solul este mai puțin bogat în lut și mai mult în nisip, atunci se alege o variantă combinată, în care afânarea se efectuează primăvara cu fertilizare și semănat simultan.

La determinarea cantității de îngrășăminte și a adâncimii de aplicare a acestora se ține cont de compoziția solului. Trebuie amintit aici că în soluri ușoare, substanțele chimice pot fi redistribuite în straturi mai adânci.
Pentru lucrarea solului se folosesc cultivatoare speciale. De exemplu, unitatea Stripcat II de la SLY (Franța) are următoarele componente:
  • Disc. Deschide banda și îndepărtează reziduurile de plante de pe suprafața solului.
  • Curățător de rânduri cu cuțite cu dinți. Curăță linia semințelor.
  • Laba specială. Aplică îngrășământ.
  • Deflector. Zdrobește bulgării de pământ.
  • Patinoar. Compactează suprafața pentru a forma un pat de semințe uniform.
Proiectarea altor unități poate fi mai simplă sau mai complexă. În special, multe sunt echipate cu o unitate de însămânțare.

Tehnica Strip-till combinat se efectuează în felul următor:

Formarea benzilor și semănatul sunt efectuate într-o singură trecere. Afânarea benzilor, fertilizarea și însămânțarea pe pat pregătit, în sol bine aerisit, se face imediat. Nutrienții sunt sub semințe, astfel sunt utilizați eficient. Solul tratat se încălzește mai repede. Viermii și microorganismele rămân pe culoarele neatinse. Și, de asemenea, - sistemul capilarelor. Spre deosebire de metoda arabilă, aceasta nu este distrusă, astfel că circulația umidității rămâne intensă. Pe suprafața distanței dintre rânduri - miriște și reziduuri de cultură. Acestea reduc evaporarea, contracarează formarea de apă și eroziunea eoliană.



Pământul este afânat în fâșii de 12 cm lățime, până la o adâncime de 25 cm, de-a lungul miriștii predecesorului. Îngrășămintele sunt aplicate pe rândul format. Roata suport compactează patul, după care semințele sunt așezate la o adâncime prestabilită și rulate.

Cu această tehnologie, doar 33% din câmp este procesat. Astfel se păstrează structura și microflora solului, precum și umiditatea. Îngrășămintele sunt cheltuite economic, datorită introducerii sub rădăcinile plantelor. Opțiunea cu o singură trecere necesită mai puțin combustibil, ore de muncă și ore de motor. Chiar dacă semințele sunt aruncate în sol cu ​​un strat superior uscat și nu vor mai fi precipitații după aceea, recolte vom avea.

Avantajele Strip-till-ului
  • lucrare completă a solului se efectuează într-o singură trecere. Ca urmare, economiile de motorină ajung la 30%.
  • Îngrășămintele se aplică la adâncimea optimă, sub rădăcinile plantelor. Datorită acestui fapt, nutriția răsadurilor este optimizată. Nu este necesară hrănirea suplimentară. Economiile sunt de cel puțin 20%.
  • Atașamentele speciale vă permit nu numai să lucrați solul și să fertilizați simultan, ci și să semănați.
  • Două treimi din câmp rămâne nelucrat. Solurile păstrează fertilitatea naturală și nu sunt supuse eroziunii vântului și apei.
Dezavantaje
  • Metodologia este destul de complicată. Alegerea unei anumite metode depinde de mulți factori. Prin urmare, este nevoie de agronomi cu înaltă calificare.
  • Strip-till-ul va fi eficient numai dacă se folosesc tractoare puternice și echipamente speciale. Ambele valorează mult.
  • În strip-till este de dorit să se utilizeze dispozitive de navigație. Cu ajutorul lor, puteți găsi rapid benzi și distanțele dintre rânduri prelucrate anterior.
  • Strip-till nu este potrivit pentru soluri umede sau grele. Solurile cu curgere redusă necesită o abordare deosebit de atentă în determinarea nuanțelor acestei tehnici.
Strip-till în cifre

În Europa, s-a demonstrat că pentru majoritatea culturilor, randamentul crește cu 15 - 25%. Fermierii americani, după trei ani de implementare a acestei tehnici, au început să cheltuiască cu 40% mai puțini bani pe produse de protecție a plantelor și îngrășăminte. Încălzirea timpurie a solului face posibilă începerea semănării cu 5-10 zile înainte de program (cu o metodă separată). Studii recente arată că strip-till-ul crește conținutul de humus al solului cu 4%.
 
loading ...