AGRICULTURA VERTICALĂ: OPORTUNITĂȚI PENTRU MOLDOVA

29 mai 2023
Tema fructelor proaspete, produse în fermele verticale și oportunitățile de dezvoltare a acestui sector în Moldova este o temă tot mai des abordată de specialiști, dar și de fermieri interesați.
 

La ce trebuie să fim atenți, atunci când construim o fermă verticală?

Maritė Gailite, reprezentant al Asociației LATVIJAS D Ā RZNIEKS, a evidențiat principalele greșeli făcute de fondatorii fermelor verticale. Principalul lucru este să vă asigurați că clima (umiditate, temperatură, pătrunderea luminii) în întreaga fermă este aceeași - atât pe rafturile superioare, cât și pe cele inferioare. De asemenea, ar trebui să fie convenabil pentru oameni să întrețină o astfel de fermă, rafturile ar trebui să fie ergonomice sau recoltarea să fie automatizată. Potrivit lui Marite, o fermă verticală ar trebui să fie în primul rând confortabilă pentru plante și pentru oamenii care le cresc.



Situația în domeniul agriculturii verticale din R. Moldova

Vasile Pojoga, Manager de proiect al Federației Producătorilor Agricoli din Moldova FARM, a prezentat, în cadrul conferinței „HortiTech”, informații despre situația generală în domeniul agriculturii verticale în R. Moldova. În țara noastră, fermele verticale sunt specializate, în principal, pe cultura de salată. În prezent, salata verde și microplante din fermele verticale se vinde în lanțuri de retail (80%) și HoReCa (20% din vânzări). Vânzările de microplante sunt radical diferite: supermarketuri - 20%, HoReCa - 80%.

Expertul FARM a mai remarcat că în ultimii 10 ani, importurile de verdeață în Moldova au crescut de 4,3 ori. În plus, cea mai mare creștere a fost observată în ultimii trei ani. Acest lucru se datorează parțial faptului că, în timpul pandemiei, a crescut consumul de alimente sănătoase, inclusiv verdețuri. De obicei, verdețurile sunt importate din 11 țări. Anul trecut, principalii furnizori ai acestor produse pe piața moldovenească au fost Italia (circa 40%), Spania (25%), Țările de Jos (14%), România (7%) și Turcia (circa 6%).
 

Experiența Zinaidei Plămădeală cu fermele verticale

Zinaida Plămădeală, fondatoarea DERJANT, are o fermă verticală de 70 mp. metri, unde se cultivă 75 de mii de plante anual. Ea a menționat că astfel de tipuri de salată verde precum Romaine, Salanova, Salata verde, Oakleaf, Butterhead, Batavia se bucură de cea mai mare preferință în rândul consumatorilor.



Principalul canal de vânzare este comerțul cu amănuntul, în timp ce HoReCa reprezintă doar aproximativ 20%. Mai mult, Zinaida Plamadeala a subliniat importanța folosirii surselor regenerabile în agricultura verticală— pentru că electricitatea este, desigur, cea mai mare cheltuială pentru acest tip de agrobusiness. Ferma DERJANT are panouri fotovoltaice de 40 kW, dar energia generată de acestea acoperă doar 40-45% din necesarul anual al întreprinderii.

Citește și: FERMA ACVAPONICĂ

Principalul lucru nu este doar să crești un produs de calitate, ci și să-l vinzi corect

Dmitry Plyushchev, fondatorul Papa`s Greens, consideră că principalul lucru nu este doar să crești un produs de calitate, ci și să-l vinzi corect. Dmitry a subliniat că aproximativ 90% dintre producătorii agricoli din Moldova nu înțeleg ce înseamnă „produs plasament”, ambalaje de înaltă calitate și de ce are nevoie consumatorul final.



Potrivit acestuia, Papa`s Greens livrează produse către 60% din unitățile din sectorul HoReCa din Chișinău datorită serviciului - disponibilitate („întotdeauna la telefon”), disponibilitatea produselor și livrarea rapidă. În plus, în lanțurile de supermarketuri din Republica Moldova sunt vândute salate mixte spălate și ambalate, microplante și flori comestibile produse de Papa`s Greens.

Compania investește mai mult de 25-30% din profituri în marketing

Să concureze cu verdețurile italiene, care sunt importate în Moldova, este scopul antreprenorului. Pentru a face acest lucru, compania investește mai mult de 25-30% din profituri în marketing pentru a informa și educa clientul despre beneficiile salatelor proaspete și ale microplantelor.

Sursa: East Fruit
loading ...