MOLDOVA SE ALINIAZĂ INIȚIATIVELOR INTERNAȚIONALE DE PROTEJARE A ALBINELOR

19 mai 2023
Apicultori, exportatori de miere, factori de decizie, parteneri de dezvoltare și reprezentanți ai mediului academic s-au adunat la masa de discuții despre soluțiile de protejare a albinelor în Republica Moldova, în calitate de polinizatori principali.

Totodată, în cadrul evenimentului, desfășurat „La Prisaca lui Bunelu” din satul Hulboaca, a fost semnat un Memorandum de     Înțelegere între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova privind dezvoltarea soluției digitale de protejare a albinelor BeeProtect.

Mulțumesc USAID și ANSA pentru suport, mă bucur că s-a ajuns la etapa de semnare a memorandum-ului. Este important ca apicultorii și agricultorii să înțeleagă importanța acestui sistem BeeProtect.md în păstrarea vieții și sănătății și sperăm că această platformă va aduce roade, a declarat Iurie Scripnic, secretar de stat, MAIA.



Aplicația BeeProtect.md este o platformă de comunicare și informare reciprocă a producătorilor agricoli și apicultorilor despre tratarea terenurilor agricole și amplasarea stupinelor și vine să soluționeze problema intoxicării albinelor care provoacă daune enorme sectorului apicol. Pierderile cauzate ajung la peste 60%, iar în unele cazuri chiar până la 100% din efectivul de familii în cadrul unei stupine.

În fiecare dimineață, pun în ceai miere moldovenească și vă spun că este cea mai gustoasă din întreaga lume. Din acest motiv vreau să susținem și să promovăm dezvoltarea sistemului apicol.

În prezent, albinele sunt amenințate, iar această aplicație va ajuta agricultorii și apicultorii să păstreze elementul esențial al sistemului agricol din RM - albinele. Acest eveniment marchează un punct culminant în angajamentul tuturor celor interesați: MAIA, ANSA, Proiectul USAID, Reziliență și Competitivitate Rurală în Moldova. R. Moldova trebuie să fie mândră pentru că dispune de o astfel de platformă pentru că e un produs absolut inovativ, a menționat John Riordan, șef adjunct al Misiunii USAID Moldova.

Începând cu data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea agricultorilor și apicultorilor în Sistemul Informațional BeeProtect este obligatorie, așa cum prevede Legea apiculturii nr. 70/2006, iar ignorarea acestor prevederi, poate fi sancționată prin aplicarea de amenzi atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.



Ne-a promis dl ministru că Ziua Mondială a albinei va fi sărbătoare oficială în R. Moldova, ne-am bucura să avem așa o sărbătoare. Mai mult, suntem pe ultima sută de metri de implementare a proiectului BeeProtect. Impactul acestuia asupra sistemului real al economiei se simte deja. Am mers, împreună cu inspectorii ANSA, în teritoriu și am avut discuții productive cu apicultorii și agricultorii. O să avem nevoie de susținerea ministerului și ANSA pentru operarea a mici modificări la legislație și regulamente. Sperăm să avem un sistem unic pentru că am preluat cele mai bune practici din experiența altor țări și am introdus și multe inovații, a declarat Ion Maxim, director executiv ANARM.



Anual, în data de 20 mai este marcată Ziua Mondială a albinelor. Scopul sărbătorii este de a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi de a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora, dar şi a altor polenizatoare. Această zi a fost aleasă de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia, iar data reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 – 13 sept. 1773) considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Actualmente, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 260 de mii de familii de albine, care produc zeci de tipuri de miere și produse apicole, contribuie la polenizarea culturilor agricole și asigură cu venituri mii de familii de apicultori, care îngrijesc albinele.
loading ...