APILARNIL: BENEFICII, COMPOZIȚIE. Cum se păstrează și administrează?

25 mai 2023
Deşi mai puţin cunoscut şi mai puţin promovat faţă de alte produse ale stupului, apilarnilul este un produs foarte valoros. Întrucât provine de la partea masculină a stupului, apilarnilul are foarte multe efecte benefice pentru bărbaţi: stimulează apetitul, are efect biostimulator, ajută la menţinerea tonusului musculaturii şi, de asemenea, la creşterea masei musculare – datorită acesteti proprietăţi este un produs foarte apreciat de sportivii de performanţă.
 

Beneficii apilarnil

Ajută la îmbunătăţirea dinamicii sexuale prin stimularea funcţiei erectile, fiind un tonic sexual masculin. În general, contribuie la menţinerea vitalităţii organismului.
 
Bineînțeles, fiind un produs apicol, nu trebuie ignorat de nicio categorie de persoane: copii, femei, vârstnici deoarece îşi dovedeşte utilitatea în cazul tuturor:
  • creşte imunitatea organismului, datorită calităţii ridicate a nutrienţilor pe care îi conţine;
  • stimulează creşterea în greutate a sugarilor, datorită compuşilor extrem de nutritivi pe care îi conţine;
  • ajută în reglarea ciclului menstrual la femei, datorită echilibrului endocrin oferit de hormonii pe care îi conţine;
  • îmbunătăţeşte performanţele intelectuale şi motricitatea copiilor preşcolari datorită componentelor bioactive;
  • are rol psiho-stimulator, în special pentru persoanele vârstnice; ajută la regenerarea celulelor şi încetineşte procesele de îmbătrânire a organismului;
  • reduce stresul extrem şi surmenajul la persoanele tinere care desfăşoară activităţi intelectuale sau care lucrează foarte mult;
  • spijină revigorarea organismul persoanelor care suferă de diverse tipuri de cancer şi care sunt sub tratamente oncologice, având efect hepato-protector, dar şi de menţinere a unui sistem imunitar activ al persoanelor bolnave.
 

Ce conține apilarnilul?

În ceea ce priveşte compoziţia, aceasta este asemănătoare cu cea a lăptişorului de matcă, deosebit de bogată în elemente nutritive, proteine, incluzând toți aminoacizi esenţiali, glucide, fosfolipide, săruri minerale şi oligoelemente, vitamine: A, B1, B2, B6, E, beta-caroten, riboflavina, acid nicotinic, colina, tiamina, şi precursori de hormoni sexuali.Toate acestea îi conferă proprietăţi biostimulatoare şi imunomodulatoare prin stimularea factorilor naturali de apărare a organismului.
 
Citește și: POLENIZAREA CU BONDARI

Ceea ce îl deosebeşte de lăptişorul de matcă este cantitatea ridicată de hormoni de tip masculin pe care o conţine. Datorită acestei proprietăţi, apilarnilul stimulează şi întreţine energia sexuală la barbaţi.
 
La numai 7 zile de la depunerea oului, larva de trântor conţine peste 10 milioane de spermatozoizi. În Moldova, mai este denumit „lapte de buhai”, buhaiul fiind un taur tânăr, viguros. De aceea, este lesne de înţeles de ce apilarnilul a căpătat în timp denumirea de „afrodisiacul stupului”.
 

Administrarea profilactică a apilarnilului

Adulți:  5 grame, administrate dimineaţa, sau în timpul zilei, cu 30 de minute înainte de masă.
Copii: 0.4 – 2 grame, administrate dimineaţa, sau în timpul zilei, cu 30 de minute înainte de masă.
 
Citește și: FURTIȘAGUL ALBINELOR

Cantitatea de o linguriță înseamnă aproximativ 5 grame de apilarnil. Apilarnilul crud are proprietatea de a se sedimenta, trebuie amestecat înainte de fiecare administrare.
 
Se recomandă o cură de 2 - 3 luni, după care se face o pauză. Se ține în gură, sub limbă cât mai mult timp, apoi se înghite. Pentru persoanele care suferă de diferite afecţiuni, doza poate să difere de la caz la caz şi se stabileşte de către o persoană avizată (medic specialist, apiterapeut).
 

Cum se păstrează apilarnilul?

Apilarnilul se păstrează în congelator. Înainte de consum, se pune în frigider, după o oră este decongelat și este recomandat să se consume în 3 zileb (fiind perisabil) însa cel mai bine este să se amestece cu miere.
 
Pentru a-l conserva o mai lungă perioadă de timp, poți proceda astfel:
  • amestecat 25% apilarnil în miere - se păstrează în frigider, a se consuma în trei săptămâni, 3-5 lingurițe/zi,
  • amestecat 50% apilarnil în miere - se păstrează și se consumă din congelator(nu îngheață) 2-3 lingurițe/zi.
 

Contraindicaţii apilarnil

 
Este contraindicat copiilor sub un an și în cazurile de intoleranță la apilarnil, care pot apărea foarte rar. Se recomandă consumul cu prudență la persoanele alergice la diferite produse apicole şi femeilor însărcinate.

Citește și: TINCTURA DE ALBINE MOARTE
 
Sursa: Aphitera
 
 
loading ...