VERNISAJUL VINULUI, PRIMĂVARA 2024: Participanți noi, impresii, sugestii pentru ediții viitoare

20 mai 2024
Desfășurat sub sloganul „Dăruiește emoții de primăvară”, Vernisajul Vinului, ediția de primăvară a adunat și în acest an un număr mare de iubitori de vin, producători locali și reprezentanți ai mediului de afaceri în cadrul unui eveniment frumos.
 
Evenimentul a adus în prim-plan 300 de vinuri albe și rosé, de la cei peste 70 de producători, care au participat la eveniment. Au fost lansate vinuri noi, produse din recolta anului 2023, și oferite spre degustare; precum și vinuri de cupaj din anii vitivinicoli precedenți.
 

Ștefan Iamandi, director Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV):
Vernisajul Vinului este la ediția 21. Metaforic vorbind, intrăm în cea de-a 3-a decadă a Vernisajului și am decis să venim cu un concept nou, să dedicăm o parte a evenimentului pentru mediul de afaceri, reprezentanții HoReCa, distribuție, magazine, somelierie. Am pus la dispoziția acestora 2 ore pentru discuții B2B cu reprezentanții vinăriilor. Astfel, într-o atmosferă relaxantă, vor purta negocieri, discuții personalizate pentru a stabili parteneriate. Mediul de afaceri s-a arătat foarte deschis pentru colaborare, s-au înregistrat în jur de 130 de reprezentanți.
 
Prin intermediul acestui tip de comunicare între vinificatori și eventuali parteneri ne propunem să creștem cultura consumului, să lucrăm împreună pentru a explica consumatorilor asocierea corectă a vinurilor cu bucatele, este o adevărată artă aici.
 
Chiar dacă noi exportăm 85% din vinurile noastre, piața locală este una foarte importantă, este una din platformele unde vinificatorii își pot prezenta noile produse. În cadrul Vernisajului, este deja o tradiție ca producătorii să vină cu vinuri noi. Aici, ai au posibilitatea de a obține imediat impresiile consumatorilor. În acest an, avem peste 100 de vinuri noi autohtone.
 
În urma acestor tipuri de evenimente, observăm un interes mai sporit al consumatorilor pentru vinurile bune și un nivel de cunoștințe mai înalt.
 
Un alt obiectiv al evenimentului este cel educațional, consumatorii au ocazia să descopere Zonele cu Indicație Geografică Protejată și producătorii de vinuri din fiecare regiune: Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă.
 

Dina Pîslaru, director marketing și vânzări Sălcuța Wine:
Vernisajul Vinului este un eveniment în cadrul căruia consumatorii au ocazia să cunoască producătorii locali, să ne afle istoria, să deguste vinurile. Sălcuța deține 3 colecții de vinuri: una din monosoiuri, una din cupajuri și o colecție cu vinuri în ediție limitată.
 
Astăzi, suntem prezenți mai mult cu vinuri albe și rosé, întrucât ne apropiem de sezonul estival. Din noutăți, am adus un riesling, care este baricat, a stat 3 luni într-un baric franțuzesc. El va face parte din colecția „Epizod”.
 
Nu s-a lăsat nici fără participanți noi, producători autohtoni, aflați la început de cale, dar care au surprins plăcut publicul. Crama Neamțu este pentru prima dată la Vernisajul Vinului. Au adus pentru degustare 3 vinuri albe, un rosé și două vinuri roșii.  
 

Alexandru Neamțu, fondator Crama Neamțu:
Anul trecut, am fost la Vernisaj și ne-am propus ca în doi ani să fim prezenți în calitate de producători. Iată că am reușit să atingem obiectivul în termeni și mai restrânși. Invitația a venit din parte Asociației Micilor Producători de Vinuri din cadrul căreia facem parte și ne-am bucurat să o onorăm. Este un prilej frumos de socializare cu colegii de breaslă, dar și de stabilire a unor parteneriate.
 
Pe lângă vinurile cu care suntem prezenți astăzi aici, urmează să mai îmbuteliem vinuri din prima recoltă culeasă din propria noastră plantație. Este o plantație mică, dar ne bucurăm să cultivăm o gamă de 9 soiuri: 4 roșii și 5 albe.
 
Participanții au salutat noul format al Vernisajului din acest an, s-au bucurat de interesul reprezentanților mediului de afaceri și discuții productive cu aceștia. Dar au venit și cu unele sugestii pentru organizatori.
 

Gheorghe Cerven, fondator KaraGani Winery:
Suntem prezenți la această ediție a Vernisajului cu un Cabernet Sauvignon/Feteasca Neagră din recolta 2021. Zic că va bucura iubitorii de vin. După îmbuteliere, l-am păstrat în sticle un an pentru „a se odihni”. Este un vin interesant, în care se deschid aromele și gustul într-o armonie perfectă. Așteptăm impresiile consumatorilor.
 
De asemenea, mai avem câteva sticle de Cabernet Sauvignon din 20217, care a fost premiat cu medalia de aur în Germania, norocoșii mai pot să se delecteze.
 
Este un eveniment minunat, noi participăm de mulți ani, dar, după mine, ar trebui ca organizatorii să permită vânzările. Ținând cont de perioada complicată în care ne aflăm, ar fi o oportunitate pentru noi producătorii.
 
Vernisajul Vinului este organizat de către Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu susținerea USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
loading ...