OPERAȚII ÎN VERDE LA VIȚA-DE-VIE: Plivitul lăstarilor

09 mai 2024
Plivitul lăstarilor de prisos se aplică frecvent în plantaţiile viticole, indiferent de sistemul de cultură şi, mai ales, pentru soiurile cu capacitate mare de creştere. Un rol deosebit îl are plivitul după tăierea de regenerare.
 
Plivitul se aplică în prima perioadă de vegetaţie şi, de fapt, asigură stabilirea definitivă a încărcăturii optimale a butucilor cu lăstari verzi, păstrarea formei butucului şi formarea corectă a butucilor tineri. Plivitul se aplică în mod diferenţiat după locul de înserare şi rolul lăstarilor pe butuc. La butucii obţinuţi din viţe altoite, în primul rând, se suprimă lăstarii care cresc din portaltoi.
 
În procesul efectuării plivitului, din partea aeriană a butucilor altoiţi se înlătură şi o parte din lăstarii sterili, crescuţi pe părţile multianuale (tulpină, braţe şi punţi) ale butucului care îndesesc şi umbresc butucii şi deteriorează forma lor.
 
Când dintr-un ochi au pornit în creştere 2-3 lăstari, se înlătură cei mai slabi şi cei sterili. De obicei, primul plivit este necesar de efectuat după apariţia inflorescenţelor, atunci când lăstarii au atins lungimea de 25-35 cm, al doilea – peste 1,5-2 săptămâni după primul.
 
La plivit, o atenţie deosebită, se acordă lăstarilor situaţi pe cepii de înlocuire. Se lăsă să crească în condiţii optime de iluminare şi aerisire 2-3 lăstari mai bine dezvoltaţi, din care la tăiatul în uscat se va forma o nouă verigă de rod simplă sau fortifi cată. Ceilalţi lăstari se înlătură când ating lungimea nu mai mare de 15-20 cm.
 
La soiurile de masă, la fiecare strugure este necesar de lăsat câte 1,5-2,0 lăstari, iar la soiurile cu mulţi lăstari fertili (Cardinal, Chasselas d’ore etc.) cei sterili pot fi pliviţi în totalitate. La soiurile Regina viilor, Coarnă neagră, Muscat de Hamburg etc., care au un număr mare de lăstari sterili, se lasă câte un lăstar steril la 2-3 lăstari fertili.
 
La soiurile de masă, un butuc de vigoaremedie trebuie să aibă rezervaţi 20-25 lăstari pe metru liniar pe care se vor dezvolta 30-32 struguri mici (100-200 g), 24-26 struguri mijlocii (200-300 g), sau 14-16 struguri mari (300-500 g). În plantaţiile neprotejate numărul lăstarilor poate fi mărit cu 15-20%.
 
În plantaţiile de viţă-de-vie, unde în urma îngheţurilor de iarnă sau de primăvară pierirea ochilor pe butuc a depăşit 40%, plivitul nu se face.
 
Bibliografie: GHID PENTRU PRODUCĂTORII DE STRUGURI PENTRU MASĂ
loading ...