CARE SUNT CELE MAI BUNE VINURI PRODUSE DIN SOIURI AUTOHTONE. Vedeți premianții concursului „Vinul Moldovei 2022”

02 oct 2022
Rezultate impresionante obținute de vinificatorii din țară la concursul „Vinul Moldovei 2022”! Premiile au fost oferite de Ziua Națională a Vinului.

De Ziua Națională a Vinului, vinificatorii care au participat la concursul național „Vinul Moldovei 2022” au fost premiați cu medalii de aur și argint. 5 mari medalii de aur, 56 medalii de aur.

Alte 117 probe de vinuri au obținut punctajul corespunzător medaliilor de aur și argint, dar, regulamentului Organizației Internaționale a Vinului nu permite premierea a mai mult de 30% din mostrele participante.

Cele 5 mari medalii de aur au fost oferite vinăriilor „Barza Albă”, „Călărași Divin”, „Vinăria Bardar”, „Vinăria Purcari” și „Wine Agrotrade”.

În premieră pentru Republica Moldova, pe 29 și 30 septembrie, s-a desfășurat concursul „Vinul Moldovei 2022”, dedicat vinurilor produse din soiuri autohtone, din soiuri de selecții noi moldovenești și divinurilor. Concursul a avut loc în conformitate cu Regulamentul Organizației Internaționale a Vinului și a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului cu suportul partenerilor de dezvoltare.

În concurs au participat 53 de producători din țară cu peste 200 de mostre de vinuri produse din soiuri autohtone (Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră, Fetească Neagră), din soiuri noi de selecție moldovenească (Viorica, Alb de Onițcani, Riton), cupaje obținute prin asamblarea cu soiuri europene, dar și băuturi alcoolice de origine vitivinicolă sau distilate de vin. Vinurile au fost evaluate de 20 de jurați, experți naționali și internaționali care provin din opt țări (Franța, România, Marea Britanie, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Polonia).

Mostrele prezentate pentru jurizare au fost grupate în 5 categorii, conform regulamentului O.I.V: vinuri albe liniştite; vinuri roşii şi roze liniştite; vinuri efervescente albe, roşii şi roze; vinuri alcoolizate şi aromatizate; băuturi spirtoase.

Vinurile medaliate pot fi degustate în zilele de 1 și 2 octombrie la standul Oficiului Național al Viei și Vinului din Piața Marii Adunări Naționale.

Pe parcursul celor două zile, vizitatorii au posibilitatea să participe la diverse activități culturale, precum: master-class-uri de olărit, sculptură în lemn, țesutul covoarelor, dar și ateliere dedicate degustărilor de vin și divin, completate de instruiri cu referire la consumul responsabil. Mai mult, vinăriile din țară și-au deschis larg ușile pentru turiștii dornici să descopere ofertele oenogastronomice și tezaurul cultural-artistic al regiunii.
loading ...