SUCUL DE ARONIA ȘI DE CĂTINĂ: Benefice împotriva a peste 100 de afecțiuni

26 oct 2023
Este perioada când suntem în căutarea remediului minune care să ne întărească imunitatea, pentru a face față virozelor din perioada rece a anului. Soluția o găsim la târgurile producătorilor locali, mai exact la Rodica și Iurie Toma și la „cele 3 bobițe ale lor”. Soții Toma cultivă afine, aronia și cătină. Din ultimele două, prepară suc natural. Drept rezultat, producătorii au ieșit pe piață cu produse noi pentru consumatorii locali, despre care trebuie neapărat să cunoaștem cu toții pentru că sunt autohtone, naturale și, important, cu foarte multe beneficii pentru sănătate.
 
Despre familia Toma și plantația lor de afine, cătină și aronie v-am mai povestit în materialele anterioare. De data aceasta, producătoarea ne-a dezvăluit care sunt proprietățile curative ale sucurilor naturale de aronie și cătină.


 
Sucul de aronia, beneficii
Aronia este o pomușoară miraculoasă proprietățile căreia le-am descoperit recent și am zis că trebuie să o promovăm și să o cultivăm pentru consumatorii noștri. Studiind aronia, în literatura de specialitate nu am găsit nici o contraindicație pentru consum. O singură remarcă: persoanele care se confruntă cu tromboza și varicele ar trebui să consume cu prudență aronia. În rest, este un produs miraculos, care dilată vasele sangvine și îmbunătățește circulația sanguină; reglează tensiunea arterială: pentru cei cu hipertensiune o coboară, iar pentru cei cu tensiunea joasă o ridică. Deși sucul de aronia este dulce la gust, el are rolul de a scădea glicemia pentru cei ce suferă de diabet zaharat. De asemenea, are efect antiinflamator, protejează vederea, ridică hemoglobina. Mai mult, aronia este un produs recomandat bolnavilor de cancer. Ea contribuie la restabilirea celulelor afectate în urma procedurilor de radio și chimioterapii. Cu doar 100 ml în fiecare zi ai parte de toate beneficiile aroniei pentru sănătate, pe care le vei observa în câteva săptămâni, a declarat pentru AGROMEDIA, Rodica Toma.
 
Sucurile sunt produse prin presarea la rece, astfel se păstrează intacte toate proprietățile celor două pomușoare. Sucul de cătină producătorii au ales să îl comercializeze în stare proaspătă, fără a-l fierbe sau pasteuriza. În acest mod se păstrează gustul specific al pomușoarei. Sucul de aronia este pasteurizat, astfel reușesc să neutralizeze puțin intensitatea gustului și să-l facă mai ușor de consumat.
 
Sucul de cătină, beneficii
Fructul de cătină este considerat o polivitamină naturală, remarcându-se vitaminele B1, B2, C, PP. Alte substanţe: acid folic, acid nicotinic, inozitol, uleiuri. Frunzele de catina contin multa vitamina C (100 grame de suc din fructe de cătină conţine aproximativ între 400 şi 800 mg de vitamină C) vitaminele E si A, tanin, carmol, leuco-cianidine, celuloza, rezine, serotonina, melatonina.

Cătina este un imunizator foarte bun. Se folosește, în special, în perioada rece a anului. Cătina conține de 20 de ori mai multă vitamina C decât lămâia și de 10 ori mai multă caroten decât morcovul, explică producătoarea.
 
De asemenea, Rodica Toma mai produce și dulceață din cătină și gem din aronie și afine. Cătina este procesată împreună cu coaja și semințele ce conțin ulei, recomandat pentru afecțiunile stomacului.  La sezon, familia Toma are în vânzare pomușoarele și în stare proaspătă: începând cu luna mai, când se coace afinul siberian, apoi, afinul canadian, aronia și cătina.
loading ...