SCHEMA DE TRATAMENTE LA CAIS. Cu ce și când se fac stropirile

17 mai 2023
Primul tratament cu care vom începe va fi făcut la începutul perioadei de repaus vegetativ, adică toamna, atunci când aproape 80% din frunze au căzut.

Se utiliează produse cuprice precum zeama bordeleză sau altele. Se vor folosi 50 grame de produs la 10 litri de apă, iar tratamentul se aplică pentru reducerea rezervei de boli.

Tratamentul doi: În ferestrele iernii, adică în lunile februarie și martie, caișii au nevoie de un tratament cu ulei horticol. Amestecă 150 ml de ulei la 10 litri de apă, iar apoi aplică tratamentul pentru forme hibernante ale dăunătorilor.

Următorul tratament care se aplică pentru cais va fi în perioada de umflare a mugurilor, iar acestea vor fi pentru boli precum diverse putregaiuri sau ciuruiri ale frunzelor.

Pentru a proteja pomii fructiferi se aplică un tratament cu produse cuprice (zeama bordeleză, etc.), așa că se amesteca 50 grame de produs cu 10 litri de apă. Trebuie neapărat să respecți schema de tratament pentru cais.

Citește și: SCHEMA DE TRATAMENT LA MĂR

Urmează tratamentele cu fungicide: În faza de dezmugurit, caisul are nevoie de un tratament cu un fungicid. Mai departe, în faza de buton alb se va repeta tratamentul cu fungicid, așa că va fi nevoie să amesteci 15 ml de soluție cu 10 litri de apă. La scuturarea petalelor, caisul are nevoie de încă un tratament cu fungicid.

Specialiștii recomandă alternarea produselor, adică la dezmugurit să aplici un preparat fungic, în faza de buton alb – alege altul, iar la scuturarea petalelor sa aplici revii iarăși la primul preparat. Produsele se aplică pentru monilioza sau uscarea ramurilor.



Tot în perioada de scuturare a florilor, adică atunci când 40% din petale au căzut, caișii au nevoie de un tratament cu fungicid. Tratamentele se aplică pentru monilioza și uscarea ramurilor.

Citește și: PRINCIPALELE BOLI LA PRUN

Tot în această perioadă, se face un tratament cu un insecticid și un insecticid piretroid pentru minierul marmorat, viermele circular, tripși, păduchi de frunze și alte insecte defoliatoare.

Următorul tratament: Când fructele caisului au un diametru de 0.5-1.0 cm, se vor aplica mai multe tratamente. Acestea sunt: un fungicid, un insecticid sistemic, îngrășământ foliar.

Tratamentele se aplică pentru următoarele boli și dăunatori: monilioza și uscarea ramurilor, pătarea roșie a frunzelor, ciuruirea frunzelor, minierul marmorat, viermele circular, afide și alte insecte defoliatoare.

Citește și: SCHEMA DE TRATAMENT LA PIERSIC

Când fructele depășesc diametrul de 1.0 cm, caisul mai are nevoie de următoarele tratamente: fungicid, insecticid sistemic, îngrășământ foliar.

Tratamentele se aplică pentru următoarele boli și dăunători: monilioza și uscarea ramurilor, pătarea roșie a frunzelor și ciuruirea frunzelor, minierul marmorat, viermele circular, afide și alte insecte defoliatoare.

Citește și: STROPIREA POMILOR DUPĂ ÎNFLORIRE

Când fructele sunt în creștere, până în stadiul de pârgă incipientă, se aplică tratamente cu fungicid, insecticid sistemic.

Stropiri după recoltarea fructelor. În această fază, se vor aplica din nou produse pe bază de cupru. Aceste tratamente sunt foarte importante din două motive. Unul ar fi că se vor elimina de pe crengi formele de iernare ale patogenilor. Al doilea beneficiu - cuprul ca ajuta la maturarea lăstarilor tineri şi cicatrizarea eventualelor răni.

Sursă: Cum să  
loading ...