PUIEȚI DE PRUNE JAPONEZE, PIERSICI ITALIENI, VIȘINE GRECEȘTI - LA ZAIM

28 mar 2023
Cu o experință de peste 20 de ani în producerea puieților de pomi fructiferi, în fiecare primăvară, scoate pe piață tot felul de soiuri inedite care până nu demult puteau fi găsite doar în Grecia și Italia. Black beauty, Royal, I speech, Angelino, Rocket, Frisco, Lady cot, Pin cot, Tzunami și Big top, nu sunt doar niște simple denumiri în limba engleză, dar sunt soiuri de vișin, cireș, cais, piersic și prun crescute în pepiniera lui Sergiu Cernat din satul Zaim, Căușeni, transmite AGROMEDIA, cu referire la Studio L.

Puieți de pomi fructiferi, aduși din toată Europa

În ultimii ani, am început să dezvoltăm soiuri noi, de fructe cunoscute în Europa. Clima deja nu mai este atât de rece și cresc și la noi. Sunt soiuri mășcate și timpurii de cireșe grecești de care ne putem bucura și noi, spune pomicultorul.

Datorită profesionalismului si dedicației, Sergiu Cernat este cunoscut printre pomicultori pentru nivelul ridicat al calității materialului saditor ajungând să producă anual peste 70 de mii de puieți de pomi fructiferi.În fiecare an, bărbatul scoate pe piață în jur de 70 de mii de puieți de pomi fructiferi, iar soiurile toate certificate în Moldova, sunt tot mai deocheate. Producerea materialului săditor este o afacere total diferită faţă de cea a plantaţiilor de producţie, spune fermierul.

Am adus din Grecia, Italia, Franța diferite soiuri de piersici dulci cu sâmburele mic, nectarine dulci ca mierea, piersic fără puf. De asemenea, avem un soi chino-japonez de prune foarte bune și crește foarte bine la noi. Acum 2 săptămâni, am adus din Germania alte 4 soiuri noi de piersic. Când vor da rod și dacă se vor adapta la noi, îi vom propune cumpărătorilor, mai povestește bărbatul.

El susține că dezvoltarea unei pepiniere este un proces complicat, care necesită mai multe resurse financiare, precum şi cunoştinţe în tehnologia de producere. Ca şi în cazul plantaţiilor, există riscuri legate de îngrijire, de pregătirea solului, de lupta cu dăunătorii, de irigare.

Înainte de a le scoate pe piaţă, gospodarul spune că plantează pomii în grădină şi-i testează la condiţiile meteorologice de la noi. Mai apoi, dacă fructele sunt calitative şi pomul rezistent, prin altoi, produce material săditor şi pentru vânzare.

Fiecare etapă, inclusv plantarea, au un rol esențial pentru creșterea și dezvoltarea pomului mai apoi. De fiecare dată, înainte de plantare, se înnoiesc rădăcinile, chiar și cele mici. Pomii se îngroapă în pământ până la altoi, menționează antreprenorul.

Puieţii din gospodăria familiei Munteanu ajung prin toată Moldova, livezi întregi de mere, piersici, caise şi cireşe înfloresc de la nord la sudul țăii.

De câțiva ani, pomicultorul produce în pepinieră și arbuști decorativi, tot felul de tui aurii, brazi albaștri, tei și mesteacăni. În pieţele din Căuşeni, putem cumpăra un puiet de pom fructifer, soiuri noi, cu prețul între 25 și 50 de lei. 
 
loading ...