PUTREGAIUL BRUN (MONILIOZA) LA MĂR, PĂR ȘI GUTUI. Caracteristici

19 jul 2023
Monilioza sau putregaiul brun are o largă răspândire la speciile pomicole. Pomii sunt vulnerabili la atacul bolii în special în perioada de înflorire și cea în care fructele se maturează.

Cunoscută și sub denumirea de „monilioza de primăvară” boala provocată de ciuperca Monilinia fructigena parazitează toate părțile semințoaselor, în diferite stadii de dezvoltare. Speciile de semințoase afectate frecvent de monilioză sunt: mărul, părul și gutuiul.

Condițiile climatice și rezistența soiurilor la boli influențează starea fitosanitară a plantațiilor. Pe lângă evitarea producerii de răni pe fructe și ramuri, pentru combaterea moniliozei la semințoase se recomandă folosirea de fungicide specifice care oferă performanță de top și o protecție eficientă.

Citește și: MONILIOZA LA SÂMBUROASE

Aplicarea tratamentelor fitosanitare previne apariția bolilor și asigură sănătatea livezilor. Atacul putregaiurilor la semințoase continuă și după depozitare. De aceea, este esențială combaterea bolilor de depozitare pentru a reduce pierderile de recoltă.
 

Monilioza la măr

Monilioza la măr are un caracter epidemic, așa că trebuie tratată încă din primă fază, pentru a evita răspândirea ei și contaminarea tuturor pomilor din livadă. Aceasta apare în special în primăverile ploioase și atacă frunzele, florile și lăstarii, care se brunifică.



Citește și: TRATAMENTE LA POMI FRUCTIFERI

Cum se manifestă monilioza la măr
Frecvent întâlnită la măr și păr, monilioza infectează pomii producând daune spre maturitatea fructelor. Ciuperca care parazitează fructele în timpul recoltării se manifestă ulterior și în lădițele depozitate. Boala afectează ramurile, florile și fructele.
 

Monilioza la păr

Spre deosebire de livezile de meri, plantațiile de păr sunt mai pretențioase când vine vorba de condițiile de climă și sol. Primăvara, în condiții de umiditate, ciuperca formează numeroși spori care atacă fructele. Boala este transmisă ușor de la un fruct la altul, putând afecta semnificativ întreaga recoltă.



Citește și: CONTROLUL BURUIENILOR ÎN LIVEZI

Cum se manifestă monilioza la păr
Monilioza atacă părul la fel ca în cazul plantațiilor de măr. Boala apare ca un putregai brun, mumificând fructele. În anumite condiții, inima fructului putrezește. Fructele mumificate care rămân în pomi în timpul iernii pot transmite boala ani la rând dacă nu sunt luate măsuri de prevenire și protecție a plantației.
 

Monilioza la gutui

Vremea ploioasă, umiditatea mare și temperaturile scăzute din timpul primăverii sunt principalii factori care favorizează apariția moniliozei la gutui. Boala este cauzată de cele trei ciuperci, Monilinia fructigena, Monilinia laxa și Monilinia fruticola și afectează fructele când sunt bine coapte.



Citește și: PĂDUCHELE DIN SAN JOSE

Cum se manifestă monilioza la gutui
La gutui, monilioza se manifestă prin mumificarea fructelor și putrezirea inimii fructului. Pe fructe se poate observa prezența unui mucegai cenușiu-albicios. Boala poate apărea și după recoltare la fructele depozitate.

Sursa: Agro-Basf.ro
loading ...