Principala cauză a răsucirii frunzelor este canicula combinată cu irigarea insuficientă. Roșiile suferă, când nu au parte de suficientă umezeală și își răsucesc frunzele, ca să reducă rata de evaporare a lichidului: apa se evaporă prin frunze în timpul fotosintezei, din care rezultă oxigen și compuși organici pentru hrănirea plantei. Drept rezultat, procesul de fotosinteză este redus și tufele de roșii obțin mai puțini nutrienți.
Soluția problemei răsucirii frunzelor constă în optimizarea irigării tufelor de roșii. Unii grădinarii recomandă udarea o dată la 5 zile, iar alții — o dată la 3 zile sau chiar de 2 ori pe zi. Este destul de dificil de găsit calea de mijloc. De aceea, orientați-vă după structura solului și vremea din regiunea dumneavoastră.
Ca să contribuiți la menținerea umidității îndelungate a solului, realizați o groapă mică lângă fiecare tufă de roșii și turnați apa de irigare în ea: astfel apa va pătrunde în sol și va ajunge la rădăcinile plantelor, fără să se răspândească prin toată grădina.
De asemenea, ar fi bine să mulciți solul de pe parcela de roșii, folosind paie sau fân. Astfel solul nu se va usca la fel de rapid.
Puteți să folosiți irigarea prin picurare, care asigură pătrunderea profundă a apei în sol. Veți observa că după irigare frunzele tufelor de roșii se vor îndrepta.
Iată cum puteți uda roșiile:
- -în timpul înfloririi și legării fructelor — câte 3-4 litri de apă la fiecare tufă, în fiecare zi, pe înserate;
- -când începe coacerea roșiilor de pe primul ciorchine — o dată la 2-3 zile;
- -după ce începe coacerea masivă a roșiilor — o dată la 5 zile. Dacă irigarea este excesivă, roșiile se crapă.
Spor la grădinărit!
Sursa: Rețete ușoare