Sistemele de suport pentru pomi
Corect este să instalăm sistemul de suport înainte de a planta pomii. Din practică, începem montarea pilonilor în august, iar în primăvară plantăm pomii.Sistemul de suport monoplan simplu este cel mai răspândit. Trebuie să stabilim din start dacă îl vom utiliza ulterior și pentru sistemele antigrindină sau antiploaie. Structurile sunt total diferite. Grosimea stâlpilor, la fel, este diferită. Înălțimea se stabilește și ea diferit.
Amplasarea parilor și ancorarea pe perimetru
Parii de la periferii diferă de cei din interiorul livezii. Parii se montează cu ajutorul unui utilaj special. În pământ se îngroapă 60-80 cm, iar la exterior trebuie să rămână 4,10-4,80 m.
Un criteriu foarte important la care trebuie să atragem atenția este tipul și calitatea parilor, compoziția, rezistența și elasticitatea lor. Recomand fermierilor să nu economisească aici.
Un alt aspect important este construcția sistemului de suport: tipul și calitatea sârmei. Ea poate fi: simplu zincată, triplu zincată, Zinc Aluminiu sau Zinc Aluminiu și Magneziu. Gradul de lungire a sârmei la fel este diferit. Cu cât gradul de lungire este mai mare, cu atât prețul e mai mic. Cea mai des utilizată este modelul din Zinc Aluminiu.
Toronul este și el de diferite tipuri și dimensiuni. Se alege în funcție de tipul sistemului.
Sisteme pentru protecția pomilor și a fructelor
- Sisteme antiploaie
- Sisteme antigrindină
- Sisteme antiploaie + antigrindină
- Sistemul antiploaie + antigrindină + antiinsecte
- Etc.
Tipuri de sisteme antigrindină
Sunt multe tipuri de sisteme antigrindină, fiecare diferit. Sistem Flat este unul dintre cel mai practicat în Moldova. Aici, trebuie să fim atenți la ancorarea oblică pe care trebuie să o facem.
Un alt sistem antigrindină este Capannina. Dar, din experiență, el e mai puțin practic și mai costisitor. Un alt tip este sistemul antigrindină V, sistemul Elastic sau sistemul Lateral pentru vița-de-vie.
Plasa antigrindină are o serie de avantaje:
- Protejează fructele și pomii,
- Contribuie la colorarea uniformă a fructelor
- Reduce esențial riscurile arsurilor solare
- Calitate superioară a recoltei
- Influențează dezvoltarea plantelor
- Dacă este deschisă în perioada înghețurilor de revenire, reduce riscul de afectare a pomilor
Plasa trebuie să aibă o masă de minim 48 mg/m2, iar grosimea firelor de 0,32 mm, HDPE 100% și cu dimensiunea ochiului 8,5*2,8 mm. Marginile și mijlocul plasei trebuie să fie întărită, să aibă țesătura mai deasă, mai ales în locul unde se amplasează plachetele. Lățimea plasei se stabilește în funcție de lățimea rândurilor. Plasa trebuie să acopere aproape în totalitate pomii din ultimul rând.
Sistemele antiploaie
Sunt un mare ajutor pentru fermieri în pretecția fructelor și strugurilor împotriva crăpării. Dacă sistemul antigrindină rămâne deschis pe parcursul întregului sezon, atunci cel antiploaie îl deschidem pe o perioadă mai scurtă de timp, aproximativ 1 lună.
La cireș, este foarte important ca gradul de umbrire al peliculei să fie de maxim 30%. Cu un grad mai mare va fi influențat calibrul fructelor.
Material realizat de AGROMEDIA.