Prețurile cu ridicata la cartofi au scăzut. Prețul maxim a ajuns la nivelul prețului mediu - 8 lei/kg. În același timp, prețul mediu la cartofi este stabil timp de șapte săptămâni, prețul minim nu s-a modificat pentru a doua săptămână consecutiv, ceea ce este foarte neobișnuit pentru februarie-martie.
Operatorii de piață explică situația actuală prin mai mulți factori principali. Cea mai importantă dintre ele este dependența aproape completă a pieței locale la sfârșitul iernii - începutul primăverii de cartofii importați, notează experții EastFruit.
Stocurile de produse locale au fost aproape complet epuizate luna trecută; piața se umple cu cartofi din Belarus relativ ieftini. Pe toată perioada menționată, acest produs a reprezentat o opțiune profitabilă pentru „încărcarea inversă” a camioanelor moldovenești care transportau mere pe piața rusă.
De asemenea, importul sistematic de cartofi din Belarus în Moldova a permis comercianților să reexporte o parte din mărfuri în Ucraina, profitând de creșterea de primăvară a prețului acestui produs pe piața țării vecine. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene încearcă să oprească reexportul de mărfuri din Belarus și Rusia și, prin urmare, livrările acestora prin Moldova sunt complicate. Se poate presupune că comercianții sunt acum obligați să vândă pe piața moldovenească o parte din cartofii din Belarus destinați Ucrainei, motiv pentru care nivelul prețurilor a scăzut.
Potrivit East Fruit și ceapa s-a ieftinit. Este o tendință înregistrată atât în R. Moldova, cât și în țările din regiune: Ucraina, Polonia și Uzbekistan. Cu toate acestea, în țara noastră ceapa, în prezent, ceapa costă cu 10-20% mai mult decât în timpul recoltării. În țările menționate prețul cepei este mai mic decât pe timp de recoltare. Respectiv, în acest an, producătorii care au depozitat ceapa pentru un preț mai bun, au avut de pierdut.
La Piața Centrală din Chișinău, prețul cu ridicata pentru ceapă variază între 7 și 10 lai/kg.