ȚÂNȚARUL SILICVELOR DE RAPIȚĂ: Motivul îngălbenirii și spargerii precoce

16 mai 2024
Țânțarul silicvelor de rapiță sau Dasineura brassicae este un dăunător prezent în toate zonele unde se cultivă rapița. Prezența acestui dăunător în lanul de rapiță provoacă îngălbenirea şi spargerea precoce a silicvelor.
 
Adultul este asemănător unui țânțar, de 1,2-1,5 mm lungime, de culoare neagră cu abdomenul brun roșcat, prevăzut cu benzi transversal brune. Larvele sunt de 0,5-1,5 mm lungime, de culoare albă sau alb-gălbuie.
 
Dezvoltarea populației
Specie cu 5-6 generații în zona noastră, adulții apar la jumătatea lunii aprilie atunci când este cald, în diminețile însorite, fără vânt. Femelele depun ouale pe silicva chiar dacă sunt doar de câțiva milimetri lungime. Când sunt depuse pe silicve mai mari, depun ouă în preajma perforațiilor realizate de Ceutorhynus assimilis.

Larva se hrănește cu țesutul peretelui interior al silicvei sau cu semințele, la completa dezvoltare, în mai-iunie, ies din silicva și cad pe sol. Pătrund în sol și formează pupe la 0-3 cm adâncime, dupa 35 de zile pot apare noii adulți sau intră în diapauza pentru 1-4 ani.
 
La apariția adulților din prima generație ei sunt localizați mai mult la marginea culturilor, iar ulterior se răspândesc în toata cultura.


 
Atac și simptome
Sunt atacate rapița, varza, napii, ridichile și cruciferele din flora spontană, având în vedere ca inițial pot fi atacate silicvele la începutul dezvoltării acestora, este evident că acestea nu mai formează semințe.
 
În zilele mai calde, se văd țânțarii în jurul prânzului în flori şi pe silicvele tinere. Silicvele atacate se recunosc prin prezența unei umflături, sunt de culoare galbenă, răsucite, se coc prematur, crapă și semințele se scutură.
 
Combatere
Se recomandă aplicarea măsurilor agrofitotehnice: fertilizarea suplimentară, aratul toamna după recoltarea culturilor de crucifere, tratamentele din cursul perioadei de vegetație (mai ales după înflorire) cu insecticide aplicate împotriva altor dăunători, înlătură atacurile care pot determina pierderi de recoltă semnificative.
 
Dacă larvele au ajuns deja in silicve acestea nu mai pot fi combătute. Se recomandă tratamentul cu un insecticid piretroid în momentul în care se observă apariția adulților.
 
Sursa: agricover.ro
loading ...