PROGNOZELE FAO PENTRU PRODUCȚIA ȘI COMERȚUL GLOBAL DE CEREALE 2023/24

06 nov 2023
Într-un nou document privind cererea și oferta de cereale, FAO și-a menținut prognoza pentru producția mondială de cereale în 2023 la 2 819 milioane de tone, un nivel record.
 

Producția globală de grâu

Producția globală de grâu în 2023 este estimată la 785,1 milioane de tone, practic neschimbată față de luna trecută și cu 2,2% (18 milioane de tone) mai mică decât nivelul de anul trecut.
 
Au fost efectuate unele ajustări la cifrele la nivel de țară, în special o producție mai mare de cereale brute în China și cea mai mare parte a Africii de Vest și previziuni mai scăzute pentru Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană. Previziunile de producție de grâu au fost crescute pentru Irak și Statele Unite ale Americii și revizuite în scădere pentru Uniunea Europeană și Kazahstan. Se estimează că producția mondială de orez în 2023/24 va crește marginal de la an la an. Noile revizuiri includ o actualizare a producției din India, mai mult decât compensând diverse alte revizuiri, în special o retrogradare suplimentară a perspectivelor de producție indoneziene.
 

Producția globală de cereale secundare 

Producția globală de cereale secundare este fixată la 1 510 milioane de tone în 2023, neschimbată de la o lună la lună și rămânând cu 2,7% (38,8 milioane de tone) peste rezultatul de anul trecut. Există, totuși, câteva schimbări notabile la nivel de țară. Revizuirea majoră din această lună se referă la China, unde plantații mai mari decât se anticipase anterior au adăugat 4 milioane de tone la prognoza de recoltă. Prognozele de producție pentru majoritatea țărilor din Africa de Vest au fost, de asemenea, ridicate în conformitate cu datele oficiale publicate recent. Aceste revizuiri ascendente au contracarat reduceri considerabile ale previziunilor producției de porumb și sorg pentru Statele Unite ale Americii, pe fondul vremii nefavorabile persistente, și Uniunea Europeană, unde perspectivele de producție de porumb s-au diminuat din cauza condițiilor uscate din părțile de est.
 
Se estimează că utilizarea cerealelor la nivel mondial în 2023/24 va ajunge la 2 810 milioane de tone, utilizarea totală atât a grâului, cât și a cerealelor secundare urmând să depășească nivelurile din 2022/23, în timp ce cea a orezului se așteaptă să stagneze la nivelul sezonului precedent.
 
Raportul dintre stocurile mondiale de cereale/utilizare pentru 2023/24 este prognozat să se situeze la 30,7%, „o situație confortabilă a aprovizionării din perspectivă istorică” și marginal peste nivelul de 30,5% din anul precedent, potrivit FAO.
 

Comerțul global cu cereale

Comerțul global cu cereale în 2023/24 este prognozat la 469 de milioane de tone, o scădere cu 1,6% față de anul precedent. Cererea de import mai puternică decât se aștepta anterior din partea Uniunii Europene, atât pentru porumb, cât și pentru grâu, a stimulat perspectivele comerciale globale cu cereale grosiere și grâu începând de luna trecută. În ceea ce privește exporturile, vânzările de porumb mai mari decât cele anticipate anterior din Argentina și Paraguay au susținut, de asemenea, revizuirea ascendentă din această lună a prognozei comerțului global de cereale grosiere. Pentru grâu, revizuirea ascendentă din această lună a fost susținută și de transporturi mai mari observate pentru Turcia.
 
Prognoze pentru 2024
Trecând la 2024, plantările de grâu de iarnă sunt în desfășurare în emisfera nordică, iar creșterea suprafeței este de așteptat să fie limitată, reflectând prețurile mai mici la recolte din acest an.
 
În Statele Unite ale Americii, condițiile de secetă s-au disipat parțial în statele producătoare cheie și, cu precipitații peste medie pentru următoarele luni, condițiile meteorologice par a fi mai favorabile pentru primele etape ale recoltei din 2024; plantările au progresat într-un ritm mediu din octombrie.
 
În Uniunea Europeană, condițiile relativ uscate și calde favorizează însămânțarea culturii de grâu de iarnă, plantările fiind deja aproape de finalizare în țările din nord.
 
În Ucraina, efectele continue ale războiului, inclusiv accesul restrâns la câmpuri și prețurile scăzute la poarta fermei, împreună cu condițiile meteorologice mai puțin decât ideale, sunt văzute ca generând o reducere a suprafeței cu grâu. În India, determinată de prețurile interne puternice în continuare, se preconizează că semănăturile de grâu vor depăși nivelul de anul trecut, în timp ce disponibilitatea adecvată a apei pentru irigare ar trebui să susțină perspective favorabile de producție.
 
În Pakistan, suprafața cu grâu este prognozată cu mult peste media ultimilor cinci ani, pe fondul prețurilor interne record, în timp ce proviziile bune de semințe de calitate, îngrășăminte și erbicide sunt de bine pentru recolte. În China, plantările de grâu ar putea crește ușor în acest an, pe baza așteptărilor privind o creștere a cererii interne de grâu.
 
Semănatul culturilor de cereale grosiere din 2024 este în curs de desfășurare în țările emisferei sudice. În Brazilia, primele indicații indică o scădere a plantărilor de porumb de aproximativ 5%, deoarece raportul cost-preț favorizează soia. În Argentina, perspectivele timpurii indică o scădere marginală de la an la an a suprafeței cu porumb în 2024, pe fondul ploilor reduse din primul sezon care împiedică plantarea. În Africa de Sud, așteptările timpurii indică o mică creștere a plantărilor de porumb în 2024, în timp ce evenimentul El Niño, în general asociat cu o vreme mai uscată și mai caldă decât media, prezintă un risc de scădere a randamentelor din Africa de Sud și din țările învecinate. 
loading ...