Producția de rapiță din Uniunea Europeană (UE) este estimată la 19,0 milioane de tone (mt), în scădere cu 1,0 mt sau cu 5% mai puțin decât anul trecut, dar cu 7% în creștere față de media pe 5 ani de 17,8 mt, estimează USDA în ultimul raport publicat.
Suprafața cultivată cu rapiță este estimată la 5,9 milioane de hectare (mha), în scădere cu 0,4 mha sau 6% față de anul trecut, dar în creștere cu 5% peste media pe ultimii 5 ani.
Randamentul este estimat la 3,25 tone la hectar (t/ha), în ușoară creștere de la 3,22 t/ha de anul trecut și cu 2% peste media pe 5 ani de 3,18 t/ha.
Rapița reprezintă cultura oleaginoasă primară în UE, dar o serie de factori au dus la reducerea suprafeței totale recoltate estimată. Aceștia includ scăderea profitabilității, interzicerea continuă a neonicotinoizilor în tratamentul culturilor, precum și un mandat de retragere de 4% care a afectat deciziile de plantare, chiar deși mandatul a fost rechemat ulterior după ce s-a terminat plantarea de rapiță.
În plus, vremea problematică, inclusiv seceta din august și septembrie 2023 în Balcani, probabil că a redus plantările pentru rapiță în România. În plus, de la mijlocul până la sfârșitul lunii aprilie a fost o perioadă cu risc de înghețuri. Pagube din cauza temperaturilor negative s-au înregistrat în Franța, Germania, Polonia, Cehia (Republica Cehă) și Slovacia, în timpul înfloririi rapiței. Nu vorbim aici despre pagube semnificative, dar totuși… Acest fenomen a încetinit ritmul foarte accelerat, atestat la începutul sezonului de dezvoltare a rapiţei.
USDA estimează că Franța, cel mai mare producător de rapiță din UE, va recolta 4,4 mt (4,3 mt anul trecut), urmată de Germania cu 4,1 mt (4,2 mt anul trecut) și Polonia cu 3,4 mt (3,7 mt anul trecut), toate - cu suprafață de recoltare mai mică comparativ cu anul 2023/24.