MAZĂREA DE TOAMNĂ: Rentabilă economic și benefică pentru sol. Cum se cultivă?

09 nov 2023
Cultura de mazăre este relativ ușoară, iar recolta obținută este una însemnată. În plus, mazărea se poate cultiva în toate zonele agricole și asigură producții bune în toți anii, în special datorită faptului că folosește foarte bine apa acumulată în sol în perioada toamnă – iarnă. Agronomii recomandă ca înființarea culturilor de mazăre să se facă în doua etape: primăvara și toamna.
 

Când se cultivă mazărea de toamnă?

Plantarea mazării în uscat este extrem de profitabilă deoarece nu necesită o cantitate mare de îngrășăminte sau azot. Pe lângă veniturile financiare, cultura de mazăre de toamnă poate aduce un alt beneficiu deosebit de important: fixează circa 90-120 kg/hectar azot în sol.  
 
Mazărea de toamnă este bine să fie semănată pana la jumătatea lunii septembrie, deoarece astfel permitem plantei să intre în iarnă răsărită, să aibă cel puțin 2 lăstari formați. Dar poate fi semănată până la sfârșit de toamnă. Totodată, producția secundară a mazării de toamnă poate fi utilizată și ca furaj, mai ales datorită gradului înalt de proteină pe care îl conține.
 
Semănatul reprezintă veriga tehnologică esențială pentru obținerea unei culturi bogate de mazăre. Având ca planta premergătoare, de regulă, porumbul, pentru cultura de mazăre se realizează toamna arătura la o adâncime de 20 – 25 cm cu plugul în agregat cu grapa stelată, astfel ca la intrarea în iarnă terenul să fie afânat, mărunțit și nivelat.
 
Adâncimea de semănat recomandată în cazul culturii de mazăre de toamnă este de 4-6 cm, cu o normă de semănare de circa 90-120 de boabe germinabile pe metru pătrat (240 kg pe hectar).
 
Fermierii trebuie să fie atenți ca încă de la răsărire să intervină cu insecticide de contact ori sistemice pentru a controla atacurile ale gărgăriței mazărei și a tripșilor.
 
Pentru înființarea culturii de mazăre în primăvară, terenul, pregătit încă din toamnă, se zvântă repede și uniform. Apoi, se poate trece la pregătirea patului germinativ cu combinatorul la o adâncime de 6 – 7 cm, cât este adâncimea de încorporare a seminței.
 
Semănarea culturii de mazăre în primăvara oferă condiții mai bune de dezvoltare, iar temperaturile negative nu trebuie să reprezinte un impediment deoarece mazărea vegetează bine la temperaturi scăzute. În cazul înființării culturilor de mazăre primăvara, înflorirea și fructificarea vor avea loc în perioada mai – iunie, atunci când cad mai multe precipitații.
 
Sursa: Știri agricole 
loading ...