CULTIVAREA SOIEI NEMODIFICATE GENETIC: Aspecte tehnologice

09 apr 2024
 
În Republica Moldova, oficial, nu există linii, hibrizi sau soiuri de plante modificate genetic înregistrate. Cu toate acestea, unii producători seamănă culturi modificate genetic, fapt confirmat de informațiile de pe piață și de cercetările prezentate public.
 
Cum să trecem la tehnologia „tradițională”? Atunci când se trece de la soiurile modificate genetic la soia „tradițională”, este important să ne amintim că o abordare integrată a controlului buruienilor oferă rezultate pe termen lung și reduce dezvoltarea rezistenței la anumite specii.
 
O abordare integrată ar trebui să combine mijloace biologice, agronomice, fizice, mecanice și chimice pentru a maximiza rezultatele și a reduce impactul asupra mediului. Primordial, se recomandă determinarea compoziției speciilor de buruieni în timpul sezonului de vegetație și cartografierea sau crearea unui catalog de specii pentru fiecare câmp în parte. Având un istoric al buruienilor și informații despre compoziția acestora, puteți determina corect potențialul de contaminare și puteți selecta un sistem eficient de combatere a buruienilor.
 
Rotația culturilor este un factor important în reducerea numărului de anumite specii de buruieni prin crearea unor condiții nefavorabile pentru dezvoltarea și maturarea semințelor acestora. Rotația rațională a culturilor ne permite să luăm măsuri pentru a întrerupe perioada de creștere a buruienilor.
 
Selectarea corectă a unui premergător pentru cultura de soia este un factor important de succes care poate reduce semnificativ numărul de buruieni pentru tot sezonului de creștere. Cel mai bun premergător sunt culturile cerealiere, care eliberează câmpul devreme și permit eliminarea buruienilor de toamnă și de iarnă din câmp, precum asigură şi acumularea de umiditate productivă în sol.
 
Practicile agricole, cum ar fi prelucrarea solului cu grapa cu discuri, aratul, grăpatul și cultivarea, nu numai că creează condițiile potrivite pentru semănatul și dezvoltarea culturilor, dar asigură și distrugerea remanenţelor de buruieni sau îngroparea adâncă a semințelor acestora în sol, ceea ce reduce germinația.
 
Utilizarea metodelor agrotehnice ne permite să distrugem buruienile în faza inițială de dezvoltare până la o înălțime a plantelor de 10-12 cm. Cu toate acestea, dezavantajul acestor măsuri este reprezentat de pierderea umidităţii productive din sol, de consumul de combustibil și de resurse umane semnificative, precum și de perturbarea structurii solului.
 

Sfatul Asociației Donau Soja

Este important să se implementeze un sistem echilibrat de lucrare a solului care să permit producătorului agricol să obțină randamente stabile, să păstreze fertilitatea solului și să fie neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Înlocuirea arăturii cu afânarea adâncă cu plugul cizel sau cu paraplawul ar fi o metodă alternativă de cultivare, iar evaluarea periodică a indicilor de aşezare (densitate aparentă, porozitate totală) şi texturii solului va poate ajuta la controlul destructurării şi compactării orizonturilor solului.
 

Erbicidarea preemergentă

Este indicat să se aplice erbicide sistemice în timpul vegetației active a buruienilor, când acestea au până la 10-15 cm înălțime sau în faza de 3-5 frunze. Nu se recomandă aplicarea erbicidării solului la temperaturi ale aerului sub 12°C sau peste 25°C. Nu stropiţi dacă buruienile sunt stres hidric, altfel eficienţa erbicidării scade. Absența ploii în decurs de 5 ore după stropire este o condiție obligatorie pentru obținerea rezultatelor maxim eficiente - în caz contrar, eficacitatea este redusă semnificativ. Decalajul dintre utilizarea erbicidelor cu acțiune reziduală și însămânțarea semințelor de soia non-OMG ar trebui să fie de cel puțin 10 zile.
 

Erbicidarea postemergentă sau foliară în timpul sezonului de creștere a culturii

Erbicidul trebuie selectat în funcție de compoziția speciilor de buruieni din câmp, ceea ce va crește eficiența aplicării. Dozele de aplicare sunt stabilite în funcție de stadiul de dezvoltare a buruienilor și de condițiile meteorologice. Doza maximă de aplicare este recomandată în cazul unei afectării cu intensitate ridicată de buruieni și al unor condiții meteorologice nefavorabile.
 
Substanțele active, îndeosebi a erbicidelor sistemice sunt bine absorbite de aparatul foliar în punctul de contact și se răspândesc prin sistemul vascular şi țesuturi, oprind creșterea buruienilor, ceea ce duce ulterior la moartea acestora.
 
Utilizarea metodelor mecanice de combatere a buruienilor
Lucrări de pregătire a solului înainte de semănat, în funcție de starea solului și de lucrările anterioare, de starea de contaminare cu buruieni, de amplasarea câmpurilor și de capacitățile tehnice ale exploataţiei agricole. Selectarea echipamentului de cultivare a solului este un pas foarte important și necesită o bună experiență din partea fermierilor. Această lucrare se poate face cu cultivatoare, combinatoare sau cu grape.
 
Lucrarea de preemergență este importantă atunci când buruienile sunt în faza de „filament alb”, iar plantulele de soia nu au apărut încă la suprafața solului. Este important de reținut că soia scoate la suprafața solului "cotiledoanele" care sunt foarte sensibile la leziunile mecanice; pentru acest caz trebuie să efectuaţi cultivării oarbe pe diagonală sau de-a curmezişul semănăturii cu grapa flexibilă cu organe de lucru elastice sau cu cultivatoare-prășitoare rotative potrivite pentru cultivare.
 
Cultivarea postemergentă poate fi efectuată cu diferite unelte: grape sau cultivatoareprășitoare rotative, sau cultivatoare cu organe de lucru săgeată cu prelucrarea spaţiilor între rânduri. Fiecare dispozitiv are propriile aplicații și setări specifice. Atunci când se introduce operațiuni noi, este recomandabil să se studieze funcționare acestora și să se testeze pe suprafeţe mici în zone separate ale câmpului.
 
Sursa: Mykola Bykov, Ela Malai, în Legumehub
loading ...