COTAȚIILE GRÂULUI S-AU REDUS DIN NOU. Prețurile cerealelor, AICI

10 nov 2023
Cotațiile grâului Euronext s-au redus joi, în ritm cu Bursa de la Chicago, după ce guvernul american a estimat stocuri mai mari decât se aștepta și a majorat brusc estimarea recoltei de grâu din Rusia. Prețurile porumbului Matif au fost temperate ieri de datele raportului Wasde care a arătat o îmbunătățire a cifrelor stocurilor mondiale. Valorile de tranzacționare ale rapiței la Bursa din Paris au intrat în teritoriu înroșit în urma datelor USDA care au crescut în mod neașteptat recolta de soia din SUA.
 

Știri din regiunea Mării Negre

Primele de asigurare pentru riscul de război au crescut brusc după ce o rachetă a avariat o navă comercială în portul ucrainean Pivdennyi. Serviciul de presă al Ministerului Restaurării din Ucraina a raportat pe 9 noiembrie că alte 6 nave cu 231.000 tone de produse agricole la bord au părăsit porturile din Odessa Mare și se îndreaptă spre Bosfor. În plus, 5 nave așteaptă intrarea în porturi pentru încărcare. „Mișcarea navelor prin „coridorul ucrainean” nu s-a oprit, în ciuda atacurilor sistematice ale Federației Ruse asupra infrastructurii portuare”, subliniază mesajul oficial.
 
Ministerul a mai transmis că, începând cu 8 august 2023, un total de 91 de nave au trecut cu succes prin coridorul umanitar instituit de Forțele Armate ale Ucrainei. Acestea au exportat în total, 3,3 milioane tone de produse agricole și metalice. În această perioadă, alte 116 nave au intrat pe coridor pentru încărcare în porturile Odessa, Chornomorsk și Pivdenny.


 

Știri din America

 Contractele futures pe grâu CBOT au scăzut după ce Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) a impulsionat estimările privind stocurile finale atât interne, cât și globale. Cotațiile grâului au fost, de asemenea, presate de rapoartele conform cărora canalul de transport maritim ucrainean pentru exporturile de cereale era funcțional, în ciuda faptului că o navă a fost lovită de o rachetă miercuri. Totodată, raportul WASDE al USDA a redus prognoza pentru recolta argentiniană cu 1,50 milioane tone, la 15,0 milioane, dar și-a crescut estimarea pentru recolta de grâu din Rusia în acest an cu 5,0 milioane tone, la 90,0 milioane tone.
 
Valorile de tranzacționare ale porumbului din SUA s-au redus pe fondul producției globale și a stocurilor finale mai mari prognozate de USDA în raportul lunar. USDA și-a crescut estimarea recoltei interne din acest an cu 4,3 milioane la 387,0 milioane tone, reflectând o creștere mai mare a randamentului, de la 0,12 tone/hectar la 10,98 tone/hectar, depășind rezultatul de anul trecut.
 
Contractele futures pe soia din Chicago au scăzut drastic joi, cu o pierdere cu două cifre, deoarece Departamentul Agriculturii al SUA și-a crescut în mod neașteptat estimarea pentru recolta din SUA din acest an, cu 680 Kt la 112,4 Mt, cu o mică îmbunătățire a cifrei de producție la 3,35t/ha.

 

loading ...