CONDIȚII FAVORABILE PENTRU DEZVOLTAREA SEPTORIOZEI LA CEREALE

12 mar 2024
Primăvara devreme este momentul potrivit pentru a verifica atent culturile de cereale păioase pentru a ține sub control septorioza. Este un pericol serios pentru păioase și, din experiența anilor precedenți, știm că își poate face prezența în câmp la reintrarea în vegetație a cerealelor. Fermierii din vestul României au atestat deja prezența septoriozei în cultura de grâu.
 
Condiții climatice favorabile dezvoltării septoriozei
Septoria tritici este un fung care are nevoie de prezența umidității în toate fazele infecției (germinare, penetrare, dezvoltare). Picnosporii pot germina la temperaturi minime cuprinse între 2-3 0C. După Popescu (2005), germinarea sporilor și infecțiile se pot realiza la temperaturi minime cuprinse între 6–8 0C și umiditate relativă a aerului de 85% timp de 12 ore. Acest patogen are capacitatea de a se dezvolta într-un interval larg de temperaturi dar este condiționat de prezența apei. Dacă nu sunt precipitații, infecțiile nu se realizează.
 
Simptomele bolii
Boala se manifestă în culturile de grâu, secară, triticale și orz. Primele simptome apar pe frunze după 6 - 7 zile de la realizarea infecției iar ciclul se încheie la 11 - 15 zile. La început, pe partea inferioară a frunzelor se observă pete de culoare verzui gălbui de formă ovală, care apoi capătă culoarea brună. Frunzele atacate se usucă și mor premature. Părțile atacate și uscate, respectiv frunzele, influențează negativ procesul de asimiliție și determină scăderi de producție.
 
Când atacul este puternic, frunzele se usucă de timpuriu, începând cu cele de la bază. Plantele atacate se dezvoltă slab și dau o producție de boabe inferioară cantitativ și calitativ.
 
Măsuri preventive
  • Utilizarea pentru semănat a semințelor necontaminate sau tratate chimic înainte de semănat;
  • înlăturarea și distrugerea resturilor de plante infectate rămase pe câmp după recoltare, sau îngroparea lor în sol printr-o arătură adâncă;
  • distrugerea samulastrei și prevenirea apariției ei;
  • respectarea rotației culturilor; evitarea utilizării îngrășămintelor cu azot în exces;
  • utilizarea pentru semănat a soiurilor de grâu rezistente la cădere și la ger și a celor rezistente la boală;
  • efectuarea semănatului cât mai târziu pentru grâul de toamnă și cât mai timpuriu pentru cel de primăvară;
  • respectarea pentru semănat a unei densități optime (pentru evitarea căderii plantelor);
  • efectuarea de tratamente chimice la semănat.
 
Specialiștii recomandă o aplicare preventivă a fungicidelor pentru a reduce la minimum efectele septoriozei.
loading ...