CERERE SCĂZUTĂ PE PIAȚA SEMINȚELOR OLEAGINOASE DE LA MAREA NEAGRĂ

11 mai 2023
Prețul grâului și porumbului continuă deprecierea la Bursa Euronext, presate de o vreme în general favorabilă în Europa, cu precipitații recente, dar și de știrile pozitive, care generează optimism cu privire la extinderea coridorului de export a cerealelor ucrainene și după 18 mai. Totuși, cercetătorii de la Copernicus Climate Change Service văd o probabilitate de peste 60% ca temperaturile din nord-estul SUA, Spania, Franța și Italia să fie cu mult peste medie în perioada iunie - august.



Potrivit datelor Comisiei Europene, pentru săptămâna care s-a încheiat pe 7 mai, exporturile totale de grâu ale UE sunt evaluate la 27,7 milioane tone, în creștere cu 9% față de sezonul 2021/22 iar exporturile de orz sunt evaluate la 5,45 milioane tone, în scădere cu 19%. Importurile de porumb din UE au fost de 23,22 milioane tone, cu 67% mai mari decât cele 13,89 milioane tone importate în sezonul anterior dar importurile de soia au scăzut cu 12%, la 10,7 milioane tone. Importurile de rapiță sunt evaluate la 6,7 milioane tone, o creștere de 46%, iar cele de semințe de floare-soarelui, la 2,1 milioane tone, un volum de aproape patru ori mai mare decât cantitatea importată în anul precedent.

Rapița Matif a revenit în teritoriu înroșit în urma acestor date de la CE, care arată importuri masive pentru blocul comunitar de semințe oleaginoase, în special rapiță și floarea soarelui. De asemenea, și contractele futures pentru uleiul de palmier brut (CPO) din Malaezia au scăzut, după ce au avut creșteri pentru cinci sesiuni consecutive. Piața ucraineană a uleiului de floarea-soarelui a fost sub presiune pe fondul unui interes slab de cumpărare din partea principalilor importatori, precum și din cauza incertitudinii în funcționarea coridorului de export din Marea Neagră.



Negocierile privind Coridorul cerealelor continuă la Istanbul cu înalți oficiali din Rusia, Ucraina, Turcia și Națiunile Unite. Cererile Rusiei privind asigurarea navelor, accesul la SWIFT, exporturile de îngrășăminte și accesul la piesele pentru mașinile și utilajele agricole sunt neschimbate, Rusia spunând că poziția sa este bine cunoscută și consecventă iar ONU este de acord să ajute Moscova să-și optimizeze propriile exporturi agricole. Pe de altă parte, consultanța SovEcon consideră că stocurile de grâu din Rusia sunt în prezent cu 79% mai mari decât media pe 5 ani.


 
Potrivit estimărilor Agrivia Oil, recolta de semințe de floarea-soarelui în noul sezon ar putea rămâne în principal neschimbată, la 2 milioane tone pentru Bulgaria și 2,8 milioane tone în România, ceea ce poate duce la o aprovizionare record în ambele țări – peste 6 milioane de tone (inclusiv stocurile de report). Acest lucru arată că este posibil ca prețurile, în perioada iunie-iulie, atât pe piețele de semințe de floarea soarelui, cât și pe piețele uleiului de floarea soarelui din regiune să se deprecieze mai mult deoarece majoritatea procesatorilor au stocuri suficiente până la sfârșitul actualului sezon iar cererea este redusă.  

Sursa: Agriportal
 
loading ...