BURSA CEREALELOR. Prețul grâului și al porumbului – în creștere

29 apr 2024
Prețurile grâului cresc din nou, determinate de incertitudinile legate de producția principalilor exportatori din emisfera nordică. În același timp, tensiunea de pe piața petrolului şi a uleiurilor vegetale ajută la consolidarea preţului pentru rapița europeană, scrie Revista Ferma.
 
Porumbul european răspunde scăderii producției din Argentina și a pierderi competitivităţii față de cerealele braziliane pentru a facilita importurile din timpul verii.
 
Grâul este o forță motrice a pieţei europene datorită producției principalelor țări exportatoare din emisfera nordică, slăbite de condițiile meteorologice.
 
În acelaşi timp, scăderea bruscă a preţului pentru uleiul de palmier trage în jos tot complexul uleiurilor vegetale. Bilanţul global al rapiţei permite stabilizarea preţurilor în Europa.
 
Condițiile meteorologice dificile din principalele țări exportatoare din emisfera nordică susţin creşterea prețurile la cereale. Confruntaţi cu o dependență tot mai mare a cererii de viitoarele recolte ale principalilor exportatori de grâu din emisfera nordică, nevoile de import ale statelor nord-africane sunt în creștere într-un context de tensiune asupra stocurilor proprii de la sfârșitul sezonului.
 
În acelaşi timp, producția internă algeriană, marocană și egipteană ar putea fi dezamăgitoare în 2024, iar India ar putea să fie nevoită să importe grâu pentru prima dată din 2017.
 
Din cauza secetei şi al vântului uscat „Sukhovey” care afectează în special regiunile sudice, recolta de cereale din Rusia în acest an ar putea scădea la până 135-136 milioane de tone, de la 144,9 milioane de tone în 2023. De la 90 de milioane de tone cât s-a estimat iniţial, producţia de grâu ar putea să ajungă la doar 88 de milioane de tone, orzul de la 19,5 la 18 milioane de tone, iar porumbul de la 18,8 milioane la aproximativ 15 milioane de tone.
 
Potrivit Argus Media, în Ucraina recolta estimată de grâu va ajunge la 19,93 milioane de tone, în cădere cu 11% față de 2023, ceea ce va limita disponibilitatea pentru export.
 
Uleiul de palmier recâștigă competitivitatea față de uleiul de rapiță și pune presiune asupra prețului oleaginoaselor. În același timp, oferta europeană ar putea fi limitată pentru viitoarea recoltă. De asemenea, suprafețele australiene și canadiane se estimează că vor fi în scădere, ceea ce conduce la o scădere potențială a disponibilității globale pentru următorul sezon. În cursul săptămânii trecute, rapiță FOB Moselle a câștigat 5 euro/tonă pentru viitoarea recoltă și preţul a urcat la 457 euro/tonă şi 459,5 euro/tonă pe Euronext, vineri, 26 aprilie.
 
 
loading ...