BURSA CEREALELOR. Care sunt prețurile DAP Constanța și FOB Ucraina?

08 jun 2023
Prețurile cerealelor la Bursa Euronext au pierdut teren, deși contextul geopolitic nu este unul optimist: distrugerea barajului Kahovka în Ucraina reprezintă o catastrofă pentru agricultura țării, o treime din grâul din China este inundat, conducta de amoniac a Rusiei a fost atacată de două ori în această săptămână, iar funcționalitatea acordului „grain deal” este pusă în pericol.

Pe de altă parte, guvernul Rusiei le spune comercianților de grâu ai țării să nu vândă sub 240 USD/t FOB, ceea ce înseamnă că exporturile de grâu rusesc se vor opri.
 

Producția de grâu din UE, în scădere

Refinitiv Commodities Research a revizuit în scădere prognoza privind producția de grâu din UE, la 130,4 milioane tone (125,7 milioane tone anul precedent), invocând deficitele de ploaie în cea mai mare parte a Europei.
 
Rapița Matif este pe pantă descendentă, în urma deprecierii cotațiilor petrolului și în fața unei recolte bune care se anunță la toți marii producători din UE. Pe de altă parte, Germania, unul dintre marii producători de rapiță și cel mai important consumator de energie și importator de biocombustibili al UE, a cerut Comisiei Europene să investigheze un val de importuri potențial „dubioase” de biomotorină din China ce ar putea declanșa colapsul industriei biocombustibililor din UE.
 

Cât costă grâul?

În Rusia, în ciuda discuțiilor despre noul preț minim de export de 240 USD/t, ofertele pentru perioada de încărcare iulie-august au fost considerate stabile la 225-230 USD/t FOB pentru grâul cu indice proteic de 12,5% iar ofertele rusești de grâu pentru Vietnam au fost indicate la 265 USD/t CFR, pentru expedierea în iulie.
 


Grâul ucrainean duce lipsă de oferte de cumpărare pe fondul incertitudinii privind inspecțiile la navele care tranzitează „culoarul cerealelor”. Piețele de grâu din România și Bulgaria au o activitate limitată pe fondul vânzărilor lente de către fermieri, cu perspective bune de recoltă, deoarece aceștia așteptă o revigorare mai puternică a prețurilor.

 
Cât costă porumbul?

Ofertele de porumb de la Marea Neagră par a fi cele mai competitive pe piața SPOT, acestea rămânând stabile la aproximativ 227-228 USD/t FOB pentru încărcarea în iulie, ceea ce înseamnă că originea este cea mai ieftină pentru perioadele apropiate pentru orice destinație, mai ales că tarifele de transport sunt și ele cele mai ieftine, de ex. către Egipt acestea fiind indicate la aproximativ 12 USD/t, sau cu cel puțin 3 dolari mai scăzute decât săptămâna trecută. Ofertele pentru porumb ucrainean în China au fost cotate la 265-270 USD/t CFR, dar surse comerciale au spus că există probleme cu porumbul ucrainean tot din cauza inspecțiilor lente și viitorului incert al coridorului, care nu împinge cumpărătorii la acțiune.

Sursa: Agriportal.ro
loading ...