UNDE VÂND MIEREA APICULTORII UCRAINENI, CARE ESTE PREȚUL? Planuri pentru 2023

24 apr 2023
Distrugerea stupilor, reducerea producției, migrația limitată, incapacitatea de a exporta mierea pe mare - acestea sunt doar câteva dintre problemele cu care s-au confruntat apicultorii și exportatorii de miere din Ucraina de la începutul războiului, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.

Câtă miere va produce Ucraina în acest an?

În ciuda tuturor dificultăților, ucrainenii nu vor rămâne fără miere. În medie, țara consumă 25.000 de tone de produs dulce pe an. Mai mult, în cele mai rele vremuri, Ucraina a colectat aproximativ 80.000 de tone de miere și au fost ani în care producția a ajuns la 100.000 de tone, spune Eduard Krichfalushii, directorul Organic Export LLC. Conform prognozei sale, acest sezon, ținând cont de pierderea teritoriilor și de limitarea bazei furajere, se poate încheia la nivelul de 40-45 mii tone.

Export miere din Ucraina

Recolta mai mică din acest an echilibrează de fapt cât de mult vom putea exporta. În caz contrar, va fi o scădere a prețului. În plus, am pierdut accesul la mare și am pierdut jucători foarte mari și puternici, care de obicei determină poziția mierii ucrainene în lume, printre care SUA, adaugă Eduard Krichfalushii.

Dacă o comparăm cu geografia exporturilor din perioada antebelică, se constată într-adevăr o scădere semnificativă a transporturilor către SUA, care au coborât de pe locul 3 în clasamentul celor mai mari exportatori de miere ucraineană pe locul 8.

În general, în 2022 au fost exportate 48.000 de tone de miere, adică cu 16% mai puțin decât anul precedent. În ceea ce privește valoarea, exporturile au scăzut cu 5%, până la 137 de milioane de dolari, adaugă expertul independent Anna Burka.

România cumpără miere din Ucraina

În primul trimestru al anului 2023, Ucraina a exportat 11,8 mii tone de miere. Mierea ucraineană a fost exportată în principal în țările europene, iar cei mai mari cinci cumpărători în această perioadă sunt următorii: Germania, Polonia, Belgia, România și Spania.

O interdicție a exportului de miere din Ucraina poate duce la o creștere a prețului pe piața mondială, iar China va profita cu siguranță de acest lucru, deoarece este cel mai mare competitor al nostru pe piața mierii, spune Tatiana Hetman, director al Departamentului de Dezvoltare Agro-Industrială al Administrației Regionale Lviv.

Apicultorii notează că nu au existat probleme cu vânzarea mierii, dar nici nu își pot imagina cum va deveni sezonul din acest an după decizia Poloniei.

Vând 95% din mierea mea angro în butoaie de 200 de litri unui exportator care o prelucrează și o trimite în străinătate. Însuși apicultorul nu este în prezent pregătit să exporte miere, deoarece aceasta necesită mult.
Aceasta este fabrica de procesare a mierii, documentele și faptul că banii pentru mierea vândută sunt returnați nu imediat, ci după câteva luni
”, afirmă Andrei Baskevici, un apicultor din Regiunea Poltava.

Dar nu exclude ca în viitor apicultorii să se unească în cooperative și să formeze loturi de export, deoarece, potrivit lui Baskevici, prețul la achizițiile angro este mic: Ei iau miere cu 60 UAH/kg, iar unii cu 50-53. UAH/kg. El nu încearcă să prezică prețul în 2023, dar consideră că 75-80 UAH/kg este un preț cu ridicata corect.

 
loading ...