ȚĂRILE UE SOLICITĂ COMISIEI MAJORĂRI ALE SCHEMEI DE SUBVENȚII

27 feb 2024
Miniștrii agriculturii UE reuniți luni (26 februarie) la Bruxelles au cerut executivului UE să „reorienteze” Politica Agricolă Comună (PAC), după ce pachetul de „simplificare” al Comisiei a fost considerat insuficient și fermierii au ieșit din nou pe străzile din Bruxelles, scrie Euractiv
 
Ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, care a prezidat întâlnirea, a declarat jurnaliştilor că pachetul de simplificare al Comisiei, prezentat pe 22 februarie, a fost „un prim pas” pe termen scurt, dar „nu suficient” pentru a aborda preocupările fermierilor.
 
Clarinval a spus că țările UE au trimis Comisiei peste 500 de propuneri pentru mai multă flexibilitate la nivel de stat – inclusiv reguli mai flexibile privind revizuirea planurilor strategice naționale.
 
Între adoptarea PAC în 2021 și astăzi, există doi factori majori care [trebuie] luați în considerare: Coridorul cerealelor și războiul din Ucraina, a spus el, adăugând că UE ar trebui, prin urmare, să fie „responsabil” și să „reorienteze” cadrul.
 
Între timp, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a propus transformarea unor reguli de condiționalitate – bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) – în măsuri voluntare, idee pe care statele membre au susținut-o, potrivit Clarinval.
 
Cerințele de condiționalitate leagă accesul fermierilor la subvențiile UE de practicile agricole obligatorii. Eco-schemele sunt în schimb voluntare pentru fermieri.
 
În același timp, miniștrii agriculturii au cerut UE să majoreze finanțarea schemei de subvenții a Politicii Agricole Comune (PAC) cu 60 de miliarde de euro pe an, scrie Financial Times.
 
PAC reprezintă 386,6 miliarde de euro din bugetul total al blocului de 1,21 trilioane de euro, care este calculat pentru perioada 2021-2027. Aproximativ 80% din banii schemei merg la doar 20% dintre fermieri.
 
Fermierii au cerut, de asemenea, o revizuire a acordurilor comerciale, care spun ei că permit importurilor ieftine să reducă prețurile pentru producătorii din UE.
 
Fermierii protestează de câteva săptămâni în țările UE, în special în Franța, Germania, Italia, Polonia, România și Spania. Grupul agricol belgian Fugea, care reprezintă micii fermieri și a fost unul dintre organizatorii protestelor din 26 februarie, a declarat că va continua să organizeze demonstrații până când se vor realiza „progrese reale”.
 
loading ...