TUNSUL OILOR PRIMĂVARA: Cum pregătim animalele

18 apr 2024
Chiar dacă unii crescători spun că prețul lânii a scăzut foarte mult, iar valorificarea acesteia nu mai este profitabilă, oile trebuie să fie tunse anual. Explicația stă în faptul că lâna crescută în exces acumulează praf și multă murdărie, transformându-se într-un focar de infecție care pune în pericol sănătatea oilor. Lâna lăsată să crească necontrolat devine o adevărată povară pentru oi, mai ales în timpul verii, iar lipsa de confort și stresul vor duce la apariția altor probleme de sănătate. 

 
Când se tund oile

Cei mai mulți fermieri efectuează această operațiune în perioada cuprinsă între jumătatea lunii mai și jumătatea lunii iunie, atunci când au siguranța că iarna nu va reveni pe neașteptate.
 
Oile care urcă vara la munte sunt tunse mai devreme, astfel încât la momentul plecării în transhumanță lâna nouă să aibă 1-2 centimetri. În cazul lor, perioada tunsului este între jumătatea lunii martie și începutul lui mai, însă oile trebuie să fie ținute în adăposturi călduroase până la momentul plecării la munte.

Citește și: 

BONITAREA OVINELOR. Cum evaluăm performanțele productive la animale

 

Ce instrumente sunt necesare

În mod tradițional, ovinele se tund cu foarfeca, însă între timp a apărut mașina de tuns oi, care este mult mai eficientă mai ales atunci când trebuie să tunzi zeci sau sute de mioare. Foarfeca sau mașina de tuns trebuie să fie bine ascuțite, așa că ar fi util și un polizor folosit în acest scop. De asemenea, mai ai nevoie de o masă specială cu „tăblia“ din plasă, pe care lâna tunsă de pe oi să fie scuturată și apoi ambalată în baloți.
 
Nu în ultimul rând, operațiunea de tundere necesită și un cântar, pentru a stabili cantitatea de lână recoltată, dar și greutatea oilor după tuns.
 

Cum se pregătesc oile

Pregătirea oilor începe cu minim 24 de ore înainte de data programată pentru tuns, fiindcă este necesar ca animalele să fie bine odihnite la momentul respectiv. Astfel, în adăpost li se va asigura tot confortul necesar, iar lâna va fi curățată de ciulini și alte impurități. De asemenea, pentru a menține lâna curată, animalele nu trebuie hrănite cu 24 de ore înainte de tuns.
 
Este foarte important ca lâna să fie perfect uscată la momentul tunsului, așa că animalele trebuie adăpostite în saivan în noaptea de dinaintea operațiunii, pentru a fi protejate de orice fel de umezeală.
 
În ceea ce privește tunsul efectiv, acesta se va efectua cu mare atenție pentru a nu „ciupi” pielea oilor. Foarfeca sau mașina de tuns se trec o singură dată prin același loc, iar lungimea maximă a firelor de lână rămase pe oi nu trebuie să depășească 5 milimetri.

Sursa: Gura Ialomiței 
 
 
loading ...