RAȚA LEȘEASCĂ SAU RAȚA MUTĂ. Sfaturi utile pentru creștere

04 mar 2024
Rațele mute nu sunt păsări capricioase, iar procesul de îngrijire este foarte simplu. Spre deosebire de rațele obișnuite, pot crește fără ca să aibă nevoie de multă apă unde să se ghilosească toată ziua.
 
Avantajul creșterii rațelor mute față de alte specii de rațe
  • Mănâncă puțin, respectiv costurile de întreținere sunt mai mici.
  • Pot crește chiar și fără acces la o sursă continuă de apă (rezervor mare sau râu, iaz).
  • Rațele mute nu sunt gălăgioase și nu au nevoie de atenție specială și îngrijire. Suportă foarte bine gerurile și aproape că deloc nu se îmbolnăvesc.
  • Carnea este moale, dietetică și, prin urmare, mai tare apreciată de către consumatori.
 
Citiți și: RAȚA DE ROUEN: O rasă renumită și recomandată de bucătarii francezi

Este recomandat să fie crescute mai multe familii de păsări simultan – câte un mascul la fiecare 3 femele. Rățoii pot atinge în greutate până la 6 kg, iar femelele – 3 kg. În două luni puii pot crește până la 2,5 kg și pot fi cu ușurință sacrificați. O femelă poate produce până la 100 de ouă.
 
Rațele mute nu iubesc să fie ținute în spații foarte mici. Densitatea optimală pentru a fi crescute este de 3 capete pe 1 metru pătrat. Pentru a se oua, rațele au nevoie de adăposturi speciale, care pot fi făcute din lemn și cutii de carton. În apropierea cuibului pot fi instalate vase cu apă, de dorit nu foarte mici, pentru ca păsările să poată bea și să se spele.


 
În calitate de hrană se folosesc cereale, iarbă mărunțită, resturi alimentare, grăunțe, mai pe scurt rațele mute mănâncă absolut orice, nu fac nazuri. Dacă sunt scoase la baltă, cheltuielile pentru hrană se micșorează de aproape două ori. Totuși, trebuie de știut că în acest caz rațele vor crește mai greu decât dacă ar fi crescute în regim de ocol, preponderent cu mâncare uscată.

Citește și: RAȚE PENTRU CARNE. Care sunt cele mai bune rase 
 
În perioada caldă a anului se poate cu ușurință de crescut 2-3 generații de rațe mute. Perioada de clocire a ouălor durează cam 26-27 de zile. Temperatura optimală din incubator trebuie să fie de 37-38 de grade Celsius. Din totalul ouălor plasate, procentajul de scoatere a puilor atinge 70%.
 
Creșterea rațelor mute, în condițiile existenței unui adăpost și hranei destule, poate deveni o afacere de familie bună.
 
 
loading ...