RASA DE GĂINI MII DE FLORI SAU DE PORȚELAN: Cum le creștem

15 nov 2023
Rasa de găini  mii de flori( Sabelpoot bantam) sau găinile de porțelan își are originea în Olanda și sunt apreciate pentru aspectul fizic deosebit și utilizate ca păsări de curte ornamentale. Este o pasăre calmă, cunoscută pentru atașamentul ei față de oameni.


 
Cocoșul cântărește 850g. ,găina cântărește 650g. Sunt diferite varietăți: negru, alb, albastru, auriu, argintiu, perle gri, herminat, porțelan, mii de flori, mii de flori lămâie. Penajul este bogat, cu pene mari care acoperă corpul și accentuează contururile rotunjite. Rasa de găini mii de flori are un corp plin și picioare scurte, acoperite cu pene până la gheare. Postura acestei păsări este joasă și gâtul este bine dezvoltat. Coada găinii mii de flori este deschisă și stă ridicată. Media de viață este de 8-12 ani.


 

Îngrijire și hrană

Există câteva variante prin care poți hrăni găinile din rasa mii de flori în mod sănătos. O variantă ar fi să asculți sfatul specialiștilor și să le hrănești cu produse din comerț ca bază zilnică. Dacă păsărilor le este pusă la dispoziție o curte, atunci acestea se vor bucura de produse naturale ca insectele, licmașii și semințele. Atunci când le dai mâncare din comerț, nu mai este nevoie să o suplimentezi cu pietriș. Găinile mii de flori au nevoie de apă proaspătă tot timpul. În general, găinile de porțelan pot fi hrănite ca și găinile din celelalte rase, cu cereale, legume, iarbă etc.


 

Sănătate și puncte vulnerabile

Ca toate rasele de găini cu pene pe picioare, rasa mii de flori poate dezvolta acarieni greu de observat. E nevoie să verifici picioarele găinii mii de flori o dată pe lună. Dacă observi că pielea picioarelor e uscată, înseamnă ca ai un caz de acarieni. Ca tratament, poți unge picioarele păsării cu ulei de gătit, deoarece hidratează pielea și sufocă paraziții.
 
Dacă această pasăre este lăsată sa umble pe zăpadă, poate suferi de degerături. Ideal ar fi să stea în permanență pe pământ uscat, altfel e nevoie să verifici picioarele în fiecare zi. Orice ghem de noroi sau gheață trebuie imediat îndepărtat. 


 

Condiții de viață

Rasa mii de flori este de statură mică și poate cădea pradă păsărilor răpitoare dacă este lăsată liberă. Este indicat ca acestea să fie ținute într-un adăpost împrejmuit și acoperit cu plasă. Este important ca solul să fie mereu uscat.
 
Utilitate
Mii de flori o pasăre din rasele ornamentale de găini. De asemenea, poate fi și un bun animal de companie. Aceasta depune aproximativ 2-3 ouă mici pe săptămână.
 
Sursa: Zoo
 
loading ...