CREȘTEREA PĂUNILOR. Alimentație, condiții necesare de îngrijire

05 mar 2024
Păunii sunt păsări care necesită multă liniște și spațiu mare in care sa se dezvolte armonios. Afacerile de creștere a păunilor nu sunt cele mai simple, aceste păsări necesitând efort din partea antreprenorilor care se încumetă să încerce acest domeniu.
 
Păunii sunt crescuți cel mai bine în zone cu un climat mai cald și constant. În condiții de temperatură foarte scăzută păunii sunt expuși riscului îmbolnăvirilor, nu se vor hrăni adecvat și nu se vor reproduce.

Citiți și: BRAVII PĂUNI DE LA BRĂVICENI. Cine este orheianul care a făcut o pasiune pentru păsările exotice
 
De asemenea, adăpostul păunilor trebuie ferit de umezeală, vânt și prădători. Va trebui să puneți la dispoziția acestor păsări un spațiu mai mare decât în cazul altora. Un padoc spațios cu o pardoseală care să mențină căldura – lemnul este optim - se dovedește a fi un adăpost foarte bun pentru păuni.


 
Un spațiu de aproximativ 5 m pătrați, acoperit cu volieră, poate fi de ajuns pentru un păun adult. Mai mult, este recomandat să plantați trifoi, păpădie sau lucernă în locurile în care se vor dezvoltă păunii.
 
Păunițele se maturizează din punct de vedere sexual în jurul vârstei de doi ani, iar masculii la vârsta de 3 ani. Pentru o bună producție de pui, trebuie să mențineți un raport de sexe de un mascul la 4-5 păunițe. De asemenea, rețineți că nu este de preferat să adăpostiți în cadrul aceleiași voliere mai mulți masculi. Familiile de păuni trebuie separate.
 
Hrana păunilor este reprezentată de grăunțe: porumb, orz, ovăz, floarea-soarelui, cânepă, mei. Se mai adaugă și hrana verde: lucerna, salata verde, trifoi, frunze de țelină, de pătrunjel, varză, morcovi, sfecla furajeră, mere, pere, dovlecel, bostan. Iarna acest sortiment poate fi suplinit cu succes prin fân (scuturătură de fan) sau prin lucernă sau trifoiul uscate dar tocate mărunt.
 
Semințele pot fi date ca atare sau măcinate sub formă de crupe sau urluială. Proporția între diferite semințe diferă de la crescător la crescător, dar orientativ pot fi recomandate proporțiile: 40-50% boabe porumb, 25-35% floarea-soarelui, 10-15% soia sau mazăre, 20-30% ovăz sau orz, 2-5% cânepă, etc.
 
Surprinzător, când au ocazia păunii consumă gândaci de Colorado, insecta ce nu cred să aibă vreun dușman în rândul aripatelor de pe la noi.
 
În cazul puilor de păuni se mai administrează și ou fiert și brânză de vaci. Nou-născuții sunt cunoscuți pentru fragilitatea lor și pentru rata ridicată a mortalității în primele săptămâni de viață. Pentru a preveni aceste probleme trebuie adăugate în hrana lor și vitamine.
 
În cazul hrănirii puilor problema poate fi mult simplificată, folosindu-se cu succes diferite furaje pentru creșterea puilor de curcă, fazan, a puilor de găină de carne (broiler) sau chiar cel pentru creșterea prepelițelor, din magazinele de specialitate.


 
Păunii sunt mari băutori de apă. Aveți grijă să aibă o cantitate generoasă de apă la dispoziție, să fie proaspătă și din recipient dezinfectate zilnic. Curățenia trebuie asigurată în mod regulat în cadrul volierelor iar dezinfectarea spațiului trebuie făcute înainte de aducerea păsărilor.
 
Păunii se dezinfectează și se protejează singuri de boli și microbi prin scăldarea regulată în băi de nisip. În aceste spații este recomandat să se introducă și prafuri acaricide pentru o bună deparazitare exterioară.
 
Dacă li se permite, păunitele își vor cloci singure ouăle, fiind cunoscute drept cloști extrem de bune. Alternativa pentru obținerea de pui este incubarea ouălor cu o perioadă de incubație de 27-28 de zile. O păuniță poate depune și 18 ouă într-un singur sezon.
 
Carnea de păun este apreciată pentru gustul ei dulce iar penele sunt comercializate la prețuri foarte piperate. Per total, afacerile cu păuni necesită mai mult efort, un capital mai mare de investiții și pasiune pentru această activitate.
loading ...