ALIMENTAŢIA PURCEILOR ÎN PERIOADA DE ALĂPTARE

20 feb 2024
Încă din primele zile după fătare, purceii au cerinţe mari în substanţe minerale şi în special de fier datoritǎ faptului cǎ laptele de scroafǎ este sǎrac în acest element. În cazul când nu se intervine cu supliment mineral, încă de la vârsta de 5-6 zile apare anemia la purcei. Pentru prevenirea anemiei feriprive, se administrează purceilor sugari diferite preparate cu fier. Admininistrarea lor se face prin injecţii intramusculare, câte 1-2 ml la 3-5 zile după naştere.

Citiți și: FĂTAREA LA SCROAFE. Când și cum intervenim pentru a ajuta purceaua?
 
Specificul digestiei purceilor sugari impune utilizarea în amestecuri, a nutreţurilor cu digestibilitate ridicată, în care celuloza să nu treacă de 3%. Structura amestecurilor de nutreţuri depinde de vârsta la care se face înţărcarea purceilor.
 
Nutreţurile recomandate sunt: orzul, ovăzul cernut, şroturile de soia şi in, laptele praf: celelalte nutreţuri proteice (făina de peşte, drojdia furajeră) şi premixurile întregesc valoarea amestecurilor.
 
În creşterea extensivă se alcătuiesc amestecuri de nutreţuri concentrate, care trebuie să aibă caracteristici nutritive asemănătoare cu ale nutreţului combinat prestarter. În aceste ferme pe lângă nutreţurile concentrate (cereale, tărâţe, şroturi de soia), purceilor sugari li se mai poate administra laptele smântânit, separat sau în amestec cu nutreţul concentrat.
 
Laptele smântânit se administrează începând cu săptămâna a 3-a în cantitate de 100 ml, apoi se majorează treptat până la 1 litru la vârsta de 8 săptmnâni, când se face înţărcarea. De asemenea se mai pot administra nutreţuri verzi (lucernă tânără) şi morcovi măruntiti de la vârsta de 2 săptămâni în cantităţi de 100-200 g în funcţie de vârsta purceilor.
 
Grăunţele de orz prăjite, se pot administra purceilor ca primul nutreţ suplimentar pentru obişnuire, fiind consumate cu plăcere. La început se pot da circa 50 g/purcel, iar la vârsta de 1 lună se poate ajunge la 150-200 g pe zi, după care grăunţele prăjite pot fi scoase din raţie. Orzul prăjit se mai utilizează şi la înţărcare, pentru prevenirea şi combaterea diareei care apare în această perioadă.

Citiți și: ALIMENTAŢIA PURCEILOR ÎNŢĂRCAŢI. Amestecuri furajere

Alimentaţia suplimentară a purceilor sugari, aşa cum s-a arătat va începe de la vârsta de 8-10 zile, astfel ca la 3 săptămâni aceştia să fie obişnuiţi cu consumul de nutreţ. Nutreţul concentrat sau combinat se administrează la discreţie în hrănitori semiautomate amplasate în zona de odihnă a purceilor. Acest nutreţ trebuie să fie în permanenţă proaspăt, îndepărtându-se zilnic nutreţul murdar sau alterat. Consumul mediu zilnic de nutreţ concentrat sau combinat pe purcel este foarte mic în primele 2 săptămâni de furajare, ajungând la înţărcare la 500-600 g pe zi.
 
Purceii preferă hrana uscată. Sub formă uscată se consumă mai bine când se dă granulată (3 mm diametru) comparativ cu uruiala. Cele mai bune sunt granulele friabile sub formă de brizură.
 
Înţărcarea purceilor se poate face la vârsta de 3-4, 5-6 sau 7-8 săptămâni.
Înţărcarea la 3-4 săptămâni este mai pretenţioasă sub raportul nutriţiei şi ea necesită utilizarea unor amestecuri de nutreţuri care să stimuleze de timpuriu consumul.
 
Înţărcarea la vârsta de 5-6 săptămâni este mult mai răspândită, cu deosebire în creşterea de tip industrial. La această vârstă purcelul utilizează bine substanţele nutritive din nutreţurile vegetale.
 
Înţărcarea tradiţională, care se face la vârsta de 7-8 săptămâni se practică în creşterea extensivă. Adăparea purceilor trebuie să înceapă încă de la vârsta de 4 zile.

 
loading ...