SCOTT HOCKLANDER – Vinurile din R. Moldova sunt unice, nu mai găsești în altă parte acest gust

15 mai 2023
După cum bine știți, recent, la Chișinău s-a desfășurat ediția de primăvară a Vernisajului Vinului. Eveniment așteptat de iubitorii de vin, dar, mai ales de vinificatori, care s-au adunat în număr mare și au bucurat vizitatorii cu vinuri noi lansate, numai bune pentru serile frumoase de vară. Oaspete de onoare al evenimentului a fost Scott Hocklander, Ambasadorul misiunii USAID în Republica Moldova, care s-a ales și cu un premiu în cadrul vernisajului. Ce a spus Excelența Sa despre sectorul vitivinicol al țării noastre, vedeți mai jos.

Este important pentru mine să urmăresc cum vinul, o ramură importantă pentru Republica Moldova, s-a transformat într-un simbol de reziliență. Numărul producătorilor de vinuri care este în creștere, în deosebi, a micilor producători demonstrează cât talent este în Moldova. Este îmbucurător faptul că tot mai mulți vinificatori moldoveni pot să-și vadă visul împlinit - să-și vadă vinul îmbuteliat și să iasă cu el pe scena mondială a produselor vitivinicole.

Numărul medaliilor, obținute pentru vinurile albe, roșii și roze este în creștere anual. Și asta vorbește despre dezvoltarea continuă a sectorului. Cred că este doar o chestiune de timp pentru ca talentul acestor vinificatori să fie valorificat la cote maxime.

Cred cu siguranță că vinul din Republica Moldova are un mare avantaj: gustul special, zona geografică deosebită care-i oferă un terroir deosebit. Vinurile din R. Moldova sunt unice, nu mai găsești în altă parte acest gust și aceste arome.

A fost important să urmărim transformarea, în sensul bun al cuvântului, al sectorului vitivinicol al Republicii Moldova în procesul de găsire a noilor piețe de desfacere. Să asistăm la elaborarea de noi produse minunate și reorientarea spre Europa, a declarat pentru AGROMEDIA, Scott Hocklander.

Ambasadorul misiunii USAID, Scott Hocklander este la finele mandatului său în Republica Moldova, după 4 ani de activitate - timp în care, USAID a susținut dezvoltarea sectorului vitivinicol din țara noastră prin diverse proiecte. Drept recunoștință, la ediția de primăvară a Vernisajului Vinului, care s-a desfășurat recent, Scott Hocklander a primit premiul „Cavaler al vernisajului vinului”.

Acest premiu este pentru toată echipa USAID, care a susținut industria vinului încă din 2005 - pentru echipa mea, și partenerii noștri de implementare, și proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală. Iar, acum, în cadrul acestui proiect activează oameni minunați, care muncesc împreună cu vinificatorii pentru a dezvolta acest parteneriat public privat, care este Oficiul Național al Viei și Vinului, care i-a unit pe toți sub brandul Wine of Moldova, ce s-a dovedit a fi un succes.

Sunt recunoscător să pot continua aceste proiecte, să-i menținem pe toți uniți și înseamnă foarte mult pentru mine faptul că rolul USAID a fost recunoscut, a mai spus Scott Hocklander.
loading ...