VIDEO: CONTROLUL BURUIENILOR MONO- ȘI DICOTILEDONATE ANUALE ȘI PERENE DIN CULTURA DE PORUMB

04 aug 2022
Pentru o cultură de porumb reușită, mai ales în situațiile cu grad de îmburuienare ridicat, specialistul Dan Maftei, Director Tehnic și Dezvoltare ADAMA, recomandă cel puțin 2 tratamente, după următoarea schemă:

Fenofaza BBCH 13 (3 frunze ale plantei) –erbicidul Gentis 450 EC, cu norma de 0,5 l/ha, contra buruienilor dicotilidonate anuale și perene.

Fenofaza BBCH 15 (5 frunze ale plantei) –erbicidul Starship 100 SC, cu norma de 1,25 l/ha, contra buruienilor mono- și dicotilidonate anuale și erbicidul Nicogen 40 SC, cu norma de 1,25 l/ha, contra buruienilor mono- și dicotilidonate anuale și perene și unele dicotilidonate anuale.

Gentis 450 EC este un erbicid foliar, desemnat pentru aplicarea în postemergenţă la culturile de cereale (de toamnă şi de primăvară) și porumb, pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate anuale şi perene. Substanţa activă Fluroxipir este un erbicid sistemic, captat cu uşurinţă de către frunzele în dezvoltare ale buruienilor. Acţionează în principal la nivelul frunzelor dar, în condiţii de umiditate ridicată în sol, poate acţiona şi prin rădăcini. 

Starship 100 SC este un erbicid preemergent sau postemergent care acționează ca un inhibitor al sintezei pigmenților și controlează un spectru larg de buruieni dicotiledonate din cultura de porumb. Rezultatul acestei inhibări este întreruperea procesului de sinteză a clorofilei, conducând la decolorarea și, apoi, la moartea speciilor sensibile de buruieni.

Nicogen 40 SC este erbicidul cu acţiune împotriva buruienilor monocotiledonate greu de combătut, în condiţii de selectivitate totală față de porumb. Se aplică la perioade şi în doze diferite, în funcţie de speciile de buruieni graminee predominante, ţinând cont de faptul că buruienile anuale şi cele din seminţe necesită aplicări mai timpurii (faza de 2-3 frunze ale buruienilor) şi doze mai mici (0,8 l/ha), aplicate de regulă într-un singur tratament.

Gramineele perene vor fi combătute prin aplicări mai târzii (10-15 cm înălţime la costrei) şi doze mai mari (1,0-1,5 l/ha), aplicate într-un singur tratament. Pentru a evita eventualele fenomene de fitotoxicitate se recomandă ca tratamentele cu NICOGEN 40 SC să se facă atunci când porumbul este în stadiul de 3 – 5 frunze.

Tehnologiile ADAMA, aplicate în schema de protecție pot fi alese în funcție de gradul de îmburuienare și buruienile pe care le aveți în culturile dvs.

Petru mai multe detalii, urmăriți materialul video de mai sus.
loading ...