PREȚURILE ÎNGRĂȘĂMINTELOR, SUB PRESIUNE. Fermierii cumpără doar strictul necesar

15 mar 2023
Prețurile îngrășămintelor cu azot continuă să scadă, prețurile fiind supuse unei presiuni puternice din cauza cererii slabe și a prețurilor la gaze în continuare în scădere, spun analiștii de la CRU în revizuirea săptămânală a pieței, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Scăderea bruscă a prețurilor la gazele naturale a făcut ca producția europeană de uree să revină la aproximativ 60 până la 65% din normal, de la un minim de 20 până la 30% anul trecut, spune analistul Josh Linville. Europa reprezintă doar 5% din producția mondială de uree, dar aceasta are deja 11,3 milioane de tone de produs și are un impact major asupra prețurilor.

După încheierea licitației pentru ureea din India, prețurile ureei scad cu încă 20 până la 30 USD pe tonă în majoritatea regiunilor. Cu toate acestea, perspectiva prețurilor rămâne slabă, spune Linville. Licitația pentru ureea indiană a fost decontată la prețuri de livrare de 330 USD/t CFR, ceea ce se traduce în aproximativ 310 USD/t fob pentru exportatorii din Orientul Mijlociu.

Piața rămâne masiv cu supraofertă, potrivit majorității analiștilor, ceea ce încurajează fermierii și distribuitorii să cumpere doar strictul necesar și să aștepte ca prețul să scadă în continuare. Sezonul de primăvară din emisfera nordică a fost dezamăgitor pentru comercianții și producătorii de îngrășăminte și o mare parte din cererea rămasă a fost acoperită de contracte pe termen mai lung, ceea ce înseamnă că comercianții spot au șanse mici de a vinde.

Sezonul de primăvară din SUA este deja în plină desfășurare, iar toate importurile de uree care au fost livrate în timpul iernii sunt acum distribuite în Vestul Mijlociu.

Prețurile nitratului de amoniu continuă să scadă rapid. Nitratul de amoniu rusesc a scăzut cu încă 10% sub 250 USD/t fob în porturile baltice săptămâna trecută, ceea ce va fi de interes pentru cumpărătorii care nu sunt sensibili la sancțiunile rusești, cum ar fi Brazilia și poate unii cumpărători africani, spun comercianții.

Prețurile amoniacului și-au continuat, de asemenea, tendința de scădere, prețul din Orientul Mijlociu, scăzând cu aproape 70 USD/t, deoarece cererea de amoniac din Asia este aproape inexistentă, spun analiștii. În timp ce prețurile mai scăzute au determinat o anumită activitate de cumpărare, sectorul amoniacului rămâne sever supraofertant, iar prețurile vor continua să scadă până când cererea și oferta vor fi echilibrate.

Brazilia, un alt cumpărător important, are, de asemenea, din belșug uree, iar cumpărătorii locali fac presiuni pe comercianți să compenseze scăderile recente ale prețurilor cauzate de licitația din India, spun analiștii.
 
loading ...