FERMIER: „Am aplicat toamna Citadel® și avem primăvara grâu curat și frumos”

11 mai 2023
Lupta cu buruienile la cultura de cereale păioase începe încă din toamnă. Erbicidarea de toamnă poate aduce fermierilor un spor de aproximativ 600 de kg la hectar. În plus, din punct de vedere economic, aceasta este mai eficientă decât erbicidarea de primăvară.

Soluția din toamnă pentru combaterea buruienilor dicotiledonate: Veronica, samulastra de rapiță, mușețelul, albăstrița, traista ciobanului, turița sau a buruienii Iarba vântului din cultura de grâu, de orz, triticale și secară o reprezintă erbicidul Citadel®– noutatea portofoliului CORTEVA în combaterea acestor buruieni.
 

Fermierii recomandă Citadel®

Fermierii din Republica Moldova au testat în premieră acest produs în toamna 2022 și acum se bucură de rezultate frumoase. Unul din clienții companiei este Alexei Chiriac. Fermierul are în gestiune cca 10 mii de hectare de teren agricol pe care a semănat culturile mari. A aplicat erbicidul Citadel® la grâu și orz pe o suprafață de 800 de hectare.

Este prima dată când testăm acest produs, vedem până la recoltare cum se prezintă, cum rezistă buruienile. L-am aplicat pentru a combate buruienile monocotiledonate. Pentru început, este bine, suntem mulțumiți de rezultat, culturile arată bine, anul promite a fi unul roditor, povestește fermierul.

Aplicarea în toamnă a produsului Citadel® reduce competiția buruienilor cu plantele de cultură, pentru hrană și apă, încă din primele stadii de vegetație, asigurând un start mai bun al culturii de cereale și o trecere mai bună peste iarnă. De asemenea, erbicidul este aliatul fermierilor în lupta cu samulastra din culturile de cereale păioase. De asta s-a convins Cerescu Sergiu, fermier din satul Căzănești, raionul Telenești. Agricultorul are anul acesta în asolament rapiță, grâu, orz, floarea-soarelui și sorg. Citadel® a aplicat la grâu, pe o suprafață de 390 de hectare.

Premergătorul pentru grâul de anul acesta a fost rapița. Este o premergătoare foarte bună pentru cerealele de toamnă, deoarece eliberează terenul devreme, iar spectrul de boli și dăunători este diferit. Samulastra de rapiță însă ne dă bătăi de cap în culturile postmergătoare. Toamna trecută, însă, am aplicat erbicidul Citadel® și rezultatul este unul foarte bun. Nu sunt nici buruieni, nici samulastra. Nu a fost necesar să mai erbicidăm și primăvara. Dacă produsul va avea efect îndelungat, până la recoltare, neapărat îl vom aplica și anii următori, povestește Cerescu Sergiu.

La recomandarea reprezentantului Corteva, fermierul Marin Taran din Căușeni a aplicat erbicidul Citadel® pe o suprafață de 10 hectare. Pentru început, ca un test, pentru a se convinge de eficacitatea produsului. Rezultatele sunt pe măsura așteptărilor, spune agricultorul.

Am semănat grâul și orzul după rapiță și floarea-soarelui. Am pregătit foarte bine terenul, l-am curățit de buruieni și samulastră. În toamnă, am aplicat erbicidul Citadel®. Pentru un rezultat bun, produsul trebuie aplicat când grâul are minim doi frați. Anul acesta, grâul este frumos încă de la răsărire, am putut efectua corect toate lucrările necesare. Astfel, planificăm o recoltă de 5 tone la hectar.

Suntem mulțumiți de rezultat, erbicidul a lucrat foarte bine. Primăvara am fi putut să nu aplicăm repetat erbicid, cultura era curată. Dar, pentru că este un an specific, cu multe ploi în aprilie, am mai efectuat un tratament profilactic tot cu un preparat CORTEVA, Starane Premium.

După experiența de anul acesta, vom aplica Citadel® pe o suprafață mai mare. Suntem mulțumiți atât din punct de vedere financiar, cât și al acțiunii produsului.
 

Mod de aplicare Citadel®

Citadel® se aplică toamna, în postemergență, la culturile de grâu și orz de toamnă, triticale, secară, în doză de 1.0 litru/ha, începând cu faza de o frunză până la stadiul culturii tratate de 3 frați (BBCH 11-23), cu excepția culturii de secară, unde se aplică până la 3-4 frunze (BBCH 11-14), iar buruienile dicotile să nu depășească faza de 4 frunze.

Se va aplica un singur tratament pe sezon, pe aceeași suprafață. Cantitatea de soluție recomandată: 200-300 litri/ha.

Produsul Citadel® se aplică atunci când temperatura aerului este cuprinsă între 5°C și 25°C, pe plantele neatacate de boli și dăunători, neafectate de îngheț, secetă și umiditate excesivă.

Pentru a afla informații suplimentare despre erbicidul Citadel®, vedeți videoul de mai jos sau luați legătura cu reprezentanții Corteva din zona dvs.
 

Urmăriți Corteva și pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter și YouTube.

 
loading ...