VA FI O CREȘTERE „DE IARNĂ” A PREȚURILOR LA CARTOFI? Ce spun analiștii

18 nov 2022
Pentru a treia săptămână, pe piața de fructe și legume din Moldova, prețul cu ridicata la cartofi rămâne la aproximativ 7 lei/kg (0,37 dolari/kg). Acesta este un preț ridicat, în ultimii ani a fost mai mare doar în 2019 - 0,4 USD/kg, transmite AGROMEDIA, cu referire la noi.md.

Cu toate acestea, operatorii de pe piață consideră că frigul și precipitațiile din luna noiembrie vor complica logistica transportului și vor duce la prima creștere „de iarnă” a prețurilor la cartofi.

Potrivit sursei, până la jumătatea lunii, condițiile meteorologice s-au înrăutățit, dar prețurile la cartofi nu au crescut încă. Analiștii EastFruit sugerează că nu a existat încă o creștere a prețurilor, deoarece prețul cartofilor locali de calitate scăzută a epuizat „potențialul de creștere”.

O situație interesantă este că pe rafturile supermarketurilor din Chișinău au apărut cartofi moldovenești de calitate proastă și cartofi ambalați de calitate superioară de producție europeană, din țări precum Polonia și Franța. Iar prețurile variază foarte mult.

În același timp, chiar dacă acum pe piața din Republica Molodova sunt considerabil mai puțini cartofi ucraineni (se pare că devin din ce în ce mai scumpi în Ucraina), încă nu lipsește oferta de cartofi de calitate scăzută și medie.
 
Situația s-ar putea schimba însă pentru o scurtă perioadă la sfârșitul acestei săptămîni, când, potrivit prognozei meteo, va fi prima ninsoare în Moldova.
 
loading ...