Bolile vinetelor produse de viroze
Marmorarea și piticirea – este o afecțiune care face ca întreaga plantă să sufere o stagnare a creșterii, însoțită de răsucirea frunzelor. Fructele se deformează și ele și pot prezenta diverse pete. Virusul este transmis de diferite insecte sau prin contactul direct dintre plante. Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a răspândirii virozei este eliminarea plantelor atacate din cultură. Apoi, se recomandă aplicarea unor insecticide, pentru a ține sub control populația de insecte.Mozaicul castraveților la vinete – este un virus ce a fost identificat pentru prima dată pe plantele de castraveți, însă poate ataca multe plante, inclusiv vinetele. Primele simptome sunt reprezentate de apariția unor pete de decolorare, care evoluează în arsuri dispuse paralel cu nervurile. În consecință, plantele afectate ajung să producă o cantitate redusă de fructe, care vor prezenta pete sau dungi de culoare galbenă. În condiții de atac sever, plantele se vor ofili. Virusul este transmis de afide, iar pe timpul iernii rezistă pe buruienile perene infestate. O primă măsură de prevenție este îndepărtarea plantelor atacate, apoi aplicarea insecticidelor și distrugerea buruienilor din cultură și din apropierea parcelelor cu vinete.
Boli ale vinetelor produse de micoze
Mana – este una dintre bolile vinetelor ce apare pe partea superioară a frunzelor, manifestată prin pete mari de culoare galbenă. Pe partea inferioară, în dreptul petalelor, apare un puf albicios. În condiții de umiditate, petalele se extind și se unesc, iar frunzele ajung să se usuce. Transmiterea acestui tip de micoză este favorizată de sporii ciupercii ce sunt transportați de picăturile de apă și de vânt. O primă metodă de prevenire este, în cazul culturilor în spații închise, aerisirea solariilor. Apoi, se recomandă evitarea irigării prin aspersiune, eliminarea plantelor atacate din cultură și aplicarea unor tratamente cu fungicide specifice.Antracnoza vinetelor – primele simptome vizibile se manifestă prin apariția pe fructe a unor pete circulare de culoare brună. Aceasta este una dintre bolile vinetelor ce fac ca țesuturile atacate să putrezească. Ciuperca iernează pe resturile vegetale aflate la suprafața solului și pe semințele infectate. O primă măsură de prevenție a apariției acestei boli este reprezentată de strângerea și distrugerea resturilor vegetale după recoltare, apoi eliminarea fructelor atacate din cultură și aplicarea de tratamente fungice specifice.
Făinarea – este o boală produsă de Leveillula taurica. În acest caz, ciuperca atacă toate organele aeriene ale plantei, însă simptomele evidente se vor putea observa pe frunze. Atacul începe la nivelul frunzelor bazale, care se vor acoperi cu o pâslă albă micelară. Țesuturile afectate se brunifică, iar frunzele ajung să se usuce în întregime. Plantele atacate care vor reuși să ajungă la maturitate vor fi extrem de puține. Acest tip de ciupercă produce pagube însemnate în culturile de vinete din spații protejate. În perioada de iarnă, sporii ciupercii rezistă pe resturile vegetale de la suprafața solului. În timpul vegetației, transmiterea infecției se realizează prin sporii transportați de picăturile de apă. Principalele moduri de evitare a apariției acestui tip de afecțiune sunt: evitarea irigării prin aspersiune, eliminarea plantelor atacate din cultură, aerisirea solarului, fertilizarea echilibrată, cultivarea soiurilor rezistente și aplicarea de tratamente cu fungicide specifice.
Printre dăunătorii care pot afecta culturile de vinete se numără:
- coropișnița;
- nematozii (viermi microscopici);
- tripșii (insecte de mici dimensiuni, greu vizibile cu ochiul liber);
- afidele;
- musculița albă de seră;
- omida fructificațiilor;
- acarienii;
- gândacul de Colorado;
- purici de plante.
Sursa: Plant Master