DELICII DIN NATURĂ, O AFACERE CU DESERTURI DIN FRUCTE ȘI BACIFERE USCATE. O nouă istorie de succes a antreprenoarei Ludmila Castraveț

11 jan 2022
Ludmila Castraveț este adepta respectării cerințelor legale pentru întreprinderea din domeniul procesării horticole. În toamna anului 2021 a fost implementat proiectul care asigură trasabilitatea produselor prin automatizarea și digitalizarea proceselor de fabricație și vânzări. Înregistrările în sistem automatizat și gestionarea proceselor prin codificare asigură trasabilitatea produselor pe întreg lanțul valoric de la intrarea materiei primă până la consumator.
 
Grație ODIMM și finanțării prin proiectul „Digitalizarea afacerii”, întreprinderea a procurat echipament performant pentru ambalarea, codificarea și marcarea produselor, iar softul care gestionează procesele va permite identificarea produsului la orice erapă de fabricație sau vânzare. În baza codului de bare sau QR de pe produs va fi citită istoria provenienței, aflate ingredientele care au intrat în produs.
 
Deserturile naturale din fructe și bacifere „Fruits & Berries” sunt specialitatea casei Consult LC SRL. În 2018 antreprenoarea, în cadrul asociații organizate – „UPJ APF Certru” a înregistrat caietul de sarcini pentru produse cu Indicație Geografică Protejată „Pistil de valea Răutului”.
 
A fost inițiată posibilitatea transferului de tehnologie și experiență pentru micii producători, care-și pot valorifica fructele de sezon din propria gospodărie.  
Fabricarea produselor cu valoare adăugată înaltă în grup de producători va permite obținerea produselor omogene în cantități suficiente pentru a fi comercializate pe piața internă și pentru export.
 
Distincția „Brand autentic moldovenesc” a venit odată cu recunoasterea produselor marca „Fruits & Berries” ca produse de calitate și sigure din punct de vedere alimentar.
 
Următorul obiectiv al Asociației este de a instrui și oferi mentorat microîntreprinderilor, femeilor casnice, persoanelor care sunt în căutarea unei soluții pentru a-și valorifica roada din livadă sau plantația gestionată. Gandul despre „ce-i de făcut cu fructele, legumele, strugurii?” să fie planificat de către producători cu cunoștință de posibilitați de procesare. Un sistem bine gândit, orientat la piață, cu soluții reale cunoscute din timp va permite salvarea produselor de la pierderi și transformare în deșeuri.
 
„Am elaborat cateva linii de produse model, care pot sta la baza organizării unei microintreprinderi. Începând de la 5 mii euro și până la afaceri mai mari, după posibilitățile celor interesați.
Suntem în proces de implementare a unui sistem de calitate și siguranță a alimentelor care va permite să ne certificăm internațional conform cerințelor pieței de vânzare.
 
Atragerea tinerilor pentru a dezvolta produse orientate la piața de desfacere, diverse delicii sănătoase din produse horticole, vor face ca procesarea să devină o soluție în diminuarea pierderilor de alimente”,
  menționează dna Castraveț
 
„Noi ne ocupăm de uscarea și procesarea fructelor, producem pistil, deserturi din fructe în sortiment larg”, menționează Anastasia Agafonov, membră a Asociației Micilor Producători și Procesatori de Fructe și Bacifere.
 
Anastasia se afla în concediu de maternitate și și-a dorit foarte mult să pornească o afacere care promovează alimentația sănătoasă. A început fabricarea produselor în condiții casnice și în viitor se va extinde, mărind capacitatea de producție și sortimentul. Lucrul independent, dar după aceeași tehnologie, va permite creșterea rapidă și lansarea pe piață chiar din primul an.
 
„Deseori nu știm de unde să pornim, de unde să procurăm echipamente, ambalaje. E nevoie ca cineva să ne îndrumeze, să ne ajute cu un sfat, cu informații din domeniu”, spune dna Agafonov.
 
Odată cu digitalizarea afacerii au fost organizate doua locuri noi de muncă. Eugen Avornic este specialist în automatizare și activează în cadrul firmei Consult LC SRL.
 
„Am învățat foarte multe despre procesul de producere, ambalare și vânzări într-un timp foarte scurt, în 3 luni. Acum studiez un soft – programul pentru a duce evidența pe tot lanțul de producere. Sunt bucuros că voi lucra după profesia învățată, voi rămane acasă în Moldova. Pe viitor, aș vrea să-mi deschid și eu o afacere de prestare servicii de ambalare pentru a face parte din Asociație”, povestește Eugen plin de entuziasm.
 
Gama de produse include fructele autohtone deshidratate: cireșe, vișine, caise, piersici, prune, mere, pere uscate, căpșune, zmeură, pepene galben, pomusoare de căpșune, zmeură, coacăză, agriș și fructe de pădure – aronie, soc, curcudușe, zarzăre.
 
„Ne-am propus să uscăm și legume – verdeață și ardei, roșii uscate și conservate în ulei cu usturoi și mirodenii. Vrem să facem niște amestecuri de legume uscate și mirodenii cu aspecte tradiționale ale bucatelor moldovenești.
 
Legumele uscate de obicei sunt importate în rețelele de magazine. Am analizat piața și am vazut potențial de extindere a sortimentului de produse din legume deshidratate.
Sezonul vânzărilor începe de obicei toamna. Odată cu produsele tradiționale am extins sortimentul prin fabricarea batoanelor din nuci și fructe uscate fabricat după tradiția georgiană. Tot mai mulți apreciază gustul unic al „ciurcihelei”, care are amprenta gustului strugurilor și nucilor moldovenești.  Este un șir de „mărgele de nuci, alune, migdale, cu adaos de prune, caise sau smochine, care sunt înglobate în sucul de poamă și rodie.
 
Ne dorim să procesăm și materie primă ecologică Sperăm ca aceasta să devină o tendință pentru a ieși pe piața de export cu cât mai multe produse ecologice finite și vom produce valoare la noi în țară”
, menționează dna Castraveț.
 
Mâncarea sănătoasă din produse deshidratate fără zahăr, coloranți sau alte adaosuri este visul fiecărui părinte pentru alimentația în grădinițe și școli. Implicarea micilor producători și procesatori în valorificarea materiei prime horticole poate soluționa problema alimentației variate pentru copii.
 
„Asociația va fi cea care va reuni această lume bună, întreprinderi mici, femei casnice, care au un teren pe lângă casă, dar nu au curajul să înceapă o activitate, pentru că nu știu cum și unde vor realiza produsele.
 
Pentru întreprinderile micro certificarea este anevoioasă din cauza costurilor mari. Certificarea în grup va oferi posibilitatea ca prin unificarea produselor să crească vânzările.
O altă posibilitate de creștere este formarea clasterului agro – alimentar bazat pe inovație și partenereate, prin colaborări cu instituțiile de cercetare și de studii, pentru a soluționa problemele celor mici, ca ei să devină mari”
, susține Ludmila Castraveț.
 
Digitalizarea afacerii a fost posibilă grație unui grant oferit de ODIMM în cadrul Proiectului Susținerea femeilor din mediul rural.
 
Proiectul este implementat de către ODIMM și Platforma Națională a Femeilor din Moldova (PNFM), în parteneriat cu UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei.
 
Mai multe detalii aflați din filmuleț.
loading ...