PREȚURILE LA GRÂU ȘI PORUMB SUNT ÎN UȘOARĂ CREȘTERE

06 jun 2023
Prețurile la grâu și porumb la bursa Euronext sunt în ușoară creștere. Se datorează climei nefavorabile pentru producția agricolă. Un alt factor: Comisia Europeană a extins până pe 15 septembrie interdicția importurilor de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina în cinci țări UE – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agriportal.



Rapița Matif a fost susținută de creșterea complexului de oleaginoase, dar și de aprecierea cotațiilor petrolului și ale uleiului de palmier din Malaezia, care a recuperat pierderile de săptămâna trecută.

Strategie Grains a crescut prognoza pentru recolta de rapiță din UE pentru 2023 cu 400.000 tone, la 20,4 milioane tone, în creștere cu 5% față de anul trecut. De asemenea, consultanța a crescut perspectivele pentru recolta de semințe de floarea soarelui din UE cu 100.000, până la un record de 11,3 milioane tone dar a limitat recolta de soia la doar 3 milioane tone (în scădere cu 200.000 tone față de prognoza anterioară).

Majoritatea culturilor de cereale de iarnă din Ucraina sunt în stare bună, dar randamentele de cereale ar putea scădea cu 20% dacă vremea actuală uscată și caldă persistă. Producția de cereale a Ucrainei a scăzut la aproximativ 53 milioane tone în 2022 (de la un record de 86 milioane tone în 2021) iar guvernul a declarat că în 2023 recolta ar putea scădea la 44,5 milioane tone. Grâul de iarnă reprezintă 95% din producția totală de grâu a țării și, în general, condițiile meteorologice pentru cea mai mare parte a perioadei de primăvară au fost favorabile dar, în cazul continuării vremii uscate în perioada de umplere a boabelor, pierderile de randament pot fi între 15 - 20%.

De asemenea, consultanța SovEcon afirmă că mai mult de 50% din suprafața cultivată cu grâu rusesc de primăvară  în regiunile Ural și Siberia pot prezenta pierderi de randament deoarece vremea a fost extrem de uscată și caldă în ultimele săptămâni, iar prognoza rămâne negativă și pentru următoarea perioadă.

Exportul de cereale și semințe oleaginoase al Ucrainei prin „coridorul cerealelor” a atins 27,2 milioane tone la 31 mai, cu scăderi semnificative în această lună din cauza limitării rusești a numărului de nave pentru a ridica cereale ucrainene din porturile Mării Negre. Conform declarațiilor recente ale oficialilor ucraineni, Ucraina ar fi gata să continue să exporte cereale prin Marea Neagră, ca parte a unui „plan B”, fără sprijinul Rusiei, cu susținere din partea Turciei și a ONU.
 
loading ...