PREȚ CEREALE. Care sunt cotațiile pentru grâu, porumb, rapiță?

10 mai 2023
Prețurile grâului Matif au rămas susținute pe măsură ce începe o explozie de negocieri noi în jurul acordului de export de cereale ucrainene, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agriportal.

Cotațiile porumbului Euronext s-au menținut pozitiv la sfârșitul săptămânii trecute, înaintea demarării consultărilor tehnice de vineri cu privire la reînnoirea acordului Grain Deal ce expiră săptămâna aceasta.

Valorile de tranzacționare ale rapiței la Paris s-au menținut peste minimele de la sfârșitul lunii martie, susținute de îndoielile continue cu privire la vremea uscată din Canada, pe măsură ce se deschide fereastra de semănat canola acolo.

Grâul european din noua recoltă din 2023 a crescut săptămâna trecută cu 15 EUR pe tonă, până la 244 EUR. Acesta este cel mai mare preț la grâu din aproape trei săptămâni. Pe de altă parte, prețurile porumbului abia și-au revenit. Aici, plusul este de doar 4 euro pe tonă până la 231 de euro pe tonă.
 

PREȚURI ȘI COTAȚII

Potrivit datelor agenției Reuters, FAO a crescut indicele prețurilor mondiale la alimente în aprilie pentru prima dată în ultimul an, dar este încă cu aproximativ 20% în scădere față de nivelul record înregistrat în martie 2022.


 
Prețurile uleiurilor vegetale au scăzut cu 1,3%, iar indicele prețurilor la cereale a scăzut cu 1,7%, reducerea prețurilor mondiale la toate cerealele majore depășind creșterea prețurilor la orez.

Creșterea prețurilor la orez este extrem de îngrijorătoare și este esențial ca inițiativa Mării Negre să fie reînnoită pentru a evita orice alte vârfuri la grâu și porumb, a spus Torero, referindu-se la acordul care ar permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Într-un raport separat privind cererea și oferta de cereale, FAO estimează că producția mondială de grâu în 2023 va fi de 785 de milioane de tone, ușor sub nivelul din 2022, dar totuși al doilea cel mai mare rezultat înregistrat.

Conform evaluării actualizate a consultanței APK-Inform, recolta de semințe oleaginoase în Ucraina în 2023 se poate ridica la aproximativ 3,5-3,6 milioane tone. Mai mult decât atât, există posibilitatea ca, Comisia Europeană să continue măsurile de precauție temporare privind importul de rapiță din Ucraina, care au intrat în vigoare în perioada 2 mai - 5 iunie 2023. Până acum, aceste restricții nu afectează semnificativ piața, deoarece principalele volume de semințe oleaginoase sunt exportate în mod tradițional în perioada august-decembrie.
loading ...