PODCAST „AGRICULTURA MODERNĂ”. Stanislav Demeanciuc: De ce în Moldova fertilizanții nu se ieftinesc odată cu prețurile la bursă, logistica scumpă și controversatul Kas-32

23 apr 2024
De această dată, îl avem invitat la podcastul „Agricultura Modernă” pe Stanislav Demeanciuc, directorul general al companiei „Agrocenter EuroChem”. Discutăm despre piața fertilizanților, cum se formează prețul la îngrășăminte și la ce schimbări se pot aștepta fermierii în viitorul apropiat. De asemenea, am abordat subiectul controversatului Kas-32. Aflăm secretul de ce în unele ferme s-au obținut rezultate frumoase cu acest fertilizant, iar în alte situații a fost un eșec.
 
Stanislav explică proprietățile fertilizanților, prin ce se deosebesc aceștia de la un producător la altul și de ce diferă prețurile. Un aspect foarte important îl reprezintă respectarea condițiilor de păstrare. Ținut în depozite necorespunzătoare, îngrășămintele își vor pierde din eficacitate, explică specialistul.
 
Fertilizantul lichid Kas-32 despre care se discută mult printre fermieri – unii îl laudă, alții susțin că au avut experiențe nereușite cu el, iar cei care nu l-au încercat, evită să îl utilizeze. De ce?
 
Potrivit lui Stanislav, o mare greșeală s-a produs încă din primul an când a fost adus acest produs în R. Moldova.
 
Unii distribuitori nu l-au păstrat în condițiile recomandate și fertilizantul a înghețat. Drept urmare, se poate întâmpla ca azotul din conținutul fertilizantului Kas-32 să se lase la fundul recipientului de păstrare, iar apa să se ridice la suprafață. Din acest motiv, necesită a fi bine amestecat înainte de distribuire. Din lipsă de informare, această procedură nu a fost efectuată, respectiv, fermierii au primit un produs necalitativ. Astfel, în unele situații îngrășământul a fost neeficient, iar în altele – a provocat arsuri culturilor din câmp. Drept rezultat, au și pornit controversatele discuții în baza îngrășământului Kas-32, susține Stanislav Demeanciuc.
 
Și, desigur, abordăm subiectul care îi interesează cel mai mult pe agricultori, în special în ultimii ani – prețul la îngrășămintele minerale. Cum se formează acesta și de ce este atât de diferit de prețul afișat la bursele internaționale?
 
Dacă până la război producătorii livrau inputurile până în R. Moldova, acum, noi suntem responsabili de „drumul fertilizanților” de la fabrică până la depozitele noastre. În cel mai bun caz, producătorii livrează până în port, dar nu de fiecare dată. Iar asta presupune multe cheltuieli și riscuri. Această schimbare radicală a fost și motivul din care pe piața din R. Moldova au rămas doar 2 cei mai mari importatori de îngrășăminte. Pentru cei mici, a fost complicat să reziste.
 
Fertilizanții sunt un produs al bursei de valori. Prețurile sunt în permanentă fluctuație. De exemplu: până ajunge în țară un lot cumpărat, prețul poate crește și scădea de câteva ori. Din acest motiv, costul îngrășămintelor nu poate coincide în R. Moldova cu prețurile afișate la zi de bursele mari.
 
Costurile aferente: transport impozit, TVA etc. sunt mai mari decât prețul fertilizantului în sine. Explic: dacă ureea costă 200 de dolari/tona la fabrică, pentru a o aduce până în port, se mai adaugă 20 de dolari, încărcarea în corabie și transportarea – încă 15 dolari, corabia – 60-95 de dolari, TVA – 300 de dolari, urmează descărcarea, transport etc. Astfel, logistica influențează mult prețul îngrășămintelor, susține Stanislav Demeanciuc.
 
Pentru mai multe detalii, recomandări pentru fermieri și informații interesante vedeți materialul VIDEO.
loading ...