UCRAINA ARE „PLANUL B” DACĂ ACORDUL CEREALELOR SE PRĂBUȘEȘTE

05 jun 2023
Ucraina este gata să continue exportul de cereale pe Marea Neagră, ca parte a unui „plan B”, fără sprijinul Rusiei, dacă Moscova renunță la acordul actual, a declarat ministrul ucrainean al agriculturii.
 
Ministrul Agriculturii, Mykola Solsky, a declarat pentru Reuters că Rusia a blocat deja utilizarea principalului port al Ucrainei, Pivdennyi, la Marea Neagră, în ciuda acordului și a permis doar unei nave pe zi să livreze alimente ucrainene în anumite țări.
 
Rusia a spus că va permite trecerea mai multor nave dacă toate părțile la acordul de cereale convin să deblocheze tranzitul amoniacului rusesc printr-o conductă ce traversează teritoriul ucrainean, până la Pivdennyi pentru export.
 
Ultimele acțiuni spun, de fapt, că doar din punct de vedere formal acest coridor funcționează, dar în realitate nu se întâmplă nimic. Vom fi pregătiți pentru un plan B, care depinde de noi, depinde de ONU. Planul B... exclude a patra parte (Rusia) dintr-un eventual nou acord, a spus Solsky.
 
Solsky a spus că guvernul a creat deja un fond special de asigurare de aproximativ 547 de milioane de dolari pentru companiile ale căror nave vor ajunge în porturile ucrainene de la Marea Neagră în cadrul unui nou aranjament.
 
Dacă suntem complet blocați, ceea ce aproape s-a întâmplat (deja) de fapt, atunci transportatorii pot merge (prin) acest coridor cu asigurare garantată de la guvernul nostru, a spus Solsky.
 
El a menționat că proprietarii de nave ar putea avea încredere „suficient de puternică” că armata ucraineană și apărarea sa antiaeriană „își pot face treaba”. Ucraina încă speră că acordul cerealelor de la Marea Neagră va funcționa în ciuda dificultăților actuale. Iar o nouă opțiune de livrare a cerealelor va avea nevoie de un nou acord sau format.
 
Un purtător de cuvânt al ONU a declarat joi că Rusia a informat oficialii care supraveghează inițiativa Moscovei de limitare a înregistrărilor din portul Pivdenni până când toate părțile vor conveni să deblocheze tranzitul amoniacului rusesc.
 
loading ...