Luna august este destul de aglomerată, plină de activități obligatorii pentru gospodari. Iată, însă, ce greșeli trebuie să evitați în grădină pentru a nu vă compromite recolta și plantele:
Udatul prea mult sau prea puțin
Irigarea poate fi cea mai importantă sarcină a acestei perioade. Țineți cont însă de nevoile fiecărei plante și oferă-le suficientă apă. Irigați suficient de des rododendronii, azaleele și arbuștii nou plantați, florile din primăvară depind de udarea din august. Udați florile și jardinierele în mod regulat, dimineața sau seara și nu uitați nici de pomii fructiferi, în cazul în care seceta durează multe zile. Nu udați în exces sau prea puțin, deoarece riscați ca plantele să se îngălbenească și să se ofilească sau chiar să le înecați.
Ignorarea semnelor de boală sau stres ale plantelor
Vorbim în primul rând de îngălbenirea acestora, care ar putea semnaliza probleme de umiditate, dar și anumite boli. Verificați plantele periodic și de dăunători.
Nu se acordă atenția necesară legumelor
Este extrem de important să se verifice zilnic legumele. În august, majoritatea legumelor sunt bune de cules. Se recoltează la timp cele coapte și ѕе îndерărtеаză orice рlаntă/legumă аfесtаtă dе eventuale boli sau dăunători реntru a еvіtа răspândirea асеѕtora. De asemenea se culeg frecvent cele căzute pe pământ. Verificați varza, deoarece pe fruze se pot adăposti omide pe care trebuie să le îndepărtați.
Tunderea pomilor fructiferi
August nu este luna potrivită pentru tunderea pomilor fructiferi. Ramurile nu vor avea timp să se refacă până la venirea frigului, iar pomii vor avea de suferit. Este recomandată doar tunderea crengilor afectate de boli și dăunători.
Nu uita de tăierea de vară a trandafirilor
Tăierea în luna august reprezintă o activitate obligatorie de îngrijire, astfel se va asigura sănătatea tufelor și regenerarea acestora, trecând în siguranță peste iarnă. Îndepărtați părțile bolnave, îmbătrânite sau moarte ale trandafirilor, precum și lăstarii tineri crescuți în interiorul coroanei tufelor de trandafiri mai mari de 3 ani. Aceștia nu vor produce flori, vor sufoca tufa, putând fi și cauza apariției bolilor fungice.
Tunderea gazonului prea scurt
Pentru un gazon uniform, acesta trebuie tuns regulat și la aceeași dimensiune. În perioada aceasta nu-l tunde prea scurt, deoarece poate duce la ofilirea ierbii și favorizarea apariției dăunătorilor.
Nu uita de fertilizarea plantelor din ghivece
Plantele din ghivece au nevoie de îngrășăminte toată vara. Vremea uscată de vară și udatul frecvent, spală substanțele nutritive din solul plantei. Continuați să vă fertilizați plantele cu îngrășăminte specifice fiecăreia. Vezi gama noastră de fertilizanți aici. Dacă aveți pomi fructiferi în ghivece, aveți grijă să le administrați fertilizant lichid cu un conținut ridicat de potasiu pentru a-i menține sănătoși și productivi.
Grădina ta poate arăta minunat în orice moment al anului cu grijă şi atenţie constantă.
Sursa: Agroland