VIDEO: Cum textura solului influențează capacitatea de reținere a apei

03 mai 2024
Apa este resursa vitală care susține agricultura mondială, însă gestionarea sa eficientă devine tot mai crucială în fața provocărilor precum schimbările climatice și creșterea cererii alimentare. În acest context, eficientizarea utilizării apei în sol devine imperativă pentru asigurarea durabilității și productivității în agricultură.
 
Împreună cu Sergiu Smocinschi, agronom, specialist în digitalizarea agriculturii vă vom prezenta un șir de materiale video despre strategiile necesare pentru gestionarea optimă a apei din sol. Vom pune accentul pe soluții practice și inovatoare și vom veni cu informații tehnice utile. În primul material, discutăm despre rolul texturii solului și cum influențează acest aspect capacitatea solului de menținere a apei.
 
Cunoașterea texturii solului este necesară pentru stabilirea corectă a asolamentului, planificarea măsurilor agrotehnice, alegerea și setarea sistemului de irigare a culturilor. Capacitatea de reținere a apei în sol depinde de textura specifică a solului.
 
În R. Moldova, textura solului este diferită chiar și la distanțe mici. Nu putem planifica irigarea fără a cunoaște textura solului. În funcție de acest aspect, vom stabili cantitatea de apă utilizată la irigare. De asemenea, dacă vom cunoaște structura solului, vom putea stabili capacitatea de câmp, punctul de ofilire al plantelor, apa disponibilă pentru plante și alte aspecte importante, explică specialistul.
 
Numeroase proprietăți ale solului sunt influențate de textura lui, inclusiv:
  • Drenajul.
  • Capacitatea de reținerea apei.
  • Aerarea.
  • Susceptibilitate la eroziune.
  • Conținutul de materie organică.
  • Capacitatea de schimb cationic (CEC).
  • Capacitatea de tamponarea pH-ului.
  • Activitatea microorganismelo.
 
Pentru majoritatea plantelor, amestecul ideal din sol este de aproximativ 40% nisip, 40% lut și 20% argilă. Solul cu această compoziție se numește humus și oferă un echilibru între capacitatea de reținere a apei, drenaj și fertilitate. Solurile compuse, în mare parte, dintr-un singur tip de particule pot prezenta provocări pentru cultivatori.
 
Solurile nisipoase conțin puțini nutrienți. Particulele de nisip sunt mari; apa se scurge rapid din spațiile poroase, iar orice nutrienți prezenți au tendința de a se scurge. Solurile nisipoase nu se compactează strâns ca solurile argiloase și lutoase.
 
Solurile lutoase au o fertilitate moderată și particule de dimensiuni medii, precum și spații poroase care rețin o anumită cantitate de apă și aer. Ele se pot compacta strâns, în special, când sunt umede. Pot deveni pudrate sau prăfoase atunci când sunt uscate. Particulele de lut sunt ușor purtate de scurgerea apelor și suficient de mici pentru a fi suflate de vânt.
 
Solurile argiloase sunt natural fertile, dar particulele individuale sunt atât de mici încât se compactează strâns, lăsând puțin spațiu pentru apă și aer. Solul argilos drenează slab, rămâne umed mai mult timp decât alte soluri, conține puțin oxigen și se usucă la fel de tare ca și betonul.
 
Există o modalitate simplă de a afla textura solului cu care lucrați, în condiții casnice, fără a apela la serviciile unui laborator. Care este aceasta, vedeți în materialul VIDEO.
loading ...