IMPORTANT! Lista beneficiarilor de ajutor pentru consecințele crizei din 2022 a fost publicată. Verificați dacă sunt corecte datele

07 nov 2023
AIPA a publicat lista preliminară a fermierilor care vor beneficiu de suport financiar pentru consecințele crizelor din anul 2022. Puteți intra și verifica dacă sunteți în listă și dacă suprafața totală eligibilă calculată de AIPA este corectă.
 
Conform cadrului normativ, AIPA este responsabilă de recepționarea cererilor de acordare a ajutorului financiar, determinarea suprafeței totale eligibile dar și de generalizarea cuantumului financiar per hectar.
 
În cazul în care fermierul nu este de acord cu suprafața eligibilă calculată preliminar, acesta poate reacționa la notificarea publică prin contactarea, în termen de 5 zile, a reprezentanților AIPA în scopul elucidării tuturor circumstanțelor. De asemenea, pentru orice neclaritate cu referire la stabilirea ajutorului financiar, puteți contacta AIPA.
 
În cazul în care potențialii beneficiari nu vor reacționa la notificarea publica efectuată de AIPA, aceasta va fi considerată ca acceptare tacită din partea fermierilor și suprafața stabilită va fi luată ca bază la calcularea cuantumului financiar per beneficiar.
 
Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, a menționat:
Pentru acest suport financiar, au fost alocate 200 de milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului. Suportul va fi acordat pentru a diminua costurile de producție a producătorilor la însămânțarea din toamna 2022, vorbim despre grâu, orz, tetricale. 2202 agenți economici unici vor beneficia de suportul financiar.
 
Cum vor fi repartizați banii:
Avem stabilit bugetul de 200 de milioane și o suprafață totală eligibilă. Respectiv, după stabilirea finală a suprafețelor eligibile per fermier/gospodărie, se va stabili și suma acordată, a specificat Vasile Șarban.
 

Principiul de calculare al ajutorului este în baza suprafețelor eligibile:

  • Fermierii cu până la 100 de hectare – vor primi suport financiar pentru toată suprafața.
  • Fermierii cu 101-300 de hectare  – pentru 0,9% din suprafața totală și tot așa în descreștere până la 1501 hectare.
 

Repartizarea pe culturi a ajutorului:

  • 193 936 ha grâu,
  • 25 948 ha orz,
  • 190 ha ovăz,
  • 194 ha tetricale.
 
Când vor primi fermierii banii?
Cât mai curând posibil. Din acest motiv, rugăm fermierii să se încadreze în termenul de 5 zile de verificare a datelor publicate de AIPA, ca să putem debursa banii în termeni restrânși, a precizat secretarul de stat.

Potrivit lui Vasile Șarban, săptămâna viitoare AIPA va începe examinarea dosarelor pentru ajutorul sub formă de motorină și, în cel mai scurt timp, aceasta va fi livrată fermierilor.
 
Statul nu vrea să cheltuie bani pentru depozitarea motorinei. Respectiv, cum aceasta va ajunge în țară și dosarele vor fi examinate, motorina va fi repartizată fermierilor, a precizat Vasile Șarban.
 
Lista poate fi vizualizată pe pagina oficială web AIPA la compartimentul ”Intervenții ale Guvernului”, rubrica  ”Ajutor financiar - 2023” sau AICI
Date de contact: 022 212 718
loading ...