COMPANIILE AGRICOLE ȘI DE PROCESARE VOR PRIMI SUPORT INVESTIȚIONAL

21 apr 2023
Republica Moldova va beneficia de un împrumut în valoare de 55 de milioane de dolari pentru investiții în sectorul agricol de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD). Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor pentru încheierea unui acord care prevede acest lucru.

Potrivit oficialilor, companiile agricole și de procesare vor primi suport investițional pentru a-și îmbunătăți procesele de producție și a-și spori capacitatea de acces la piața externă.

De asemenea, va fi reabilitată infrastructura de irigații și vor fi renovate sistemele centralizate de irigare din localitățile Tudora, Tețcani și Etulia.

Acordul mai presupune consolidarea capacității instituțiilor publice implicate în procesul de integrare europeană și de preaderare la Uniunea Europeană, precum și a capacităților instituțiilor care furnizează servicii esențiale pentru fermieri.

După negocieri, Acordul de împrumut va fi propus pentru ratificare în plenul Parlamentului.

În prezent, fermierii din Republica Moldova beneficiază de bani din fondul de subvenționare, care în 2023 este în mărime de 1,5 miliarde de lei.

Recent, vice prim-ministrul, Vladimir Bolea, a anunțat că Republica Moldova va semna, până pe 3 mai, un acord de împrumut cu Banca mondială (BM) în valoare de 55 de milioane de dolari, destinat redresării sectorului zootehnic al republicii.
 
loading ...