MURCIANA GRANADINA, RASA DE CAPRE CARE DAU MULT LAPTE ȘI SE REPRODUC RAPID

20 jan 2023
Capra Murcia-Granada este o rasă nativă originară din sud-estul Spaniei (Murcia, Almería, Granada și Alicante). Murcia-Granada are o dimensiune mică și medie, cu o greutate vie, de aproape 30-50 kg pentru femele și 50-60 kg pentru masculi.

Capra Murcia-Granada se mulge ușor și dă mult lapte

Cele mai remarcabile caracteristici ale rasei sunt mulsul ușor, nu au sezonalitatea reproductivă, rusticitatea și capacitatea sa amplă de pășunat.

Aptitudinea rasei este în mod clar pentru lapte, producând un lapte cu un randament ridicat al brânzeturilor, unde producțiile medii la animale de la a doua parte de la naștere sunt 530 litri la lactație normalizată (210 zile). Laptele acestei capre conține 5,3% grăsime și 3,4% proteine, o cantitate net superioara față de cea produsa de alte rase de capre din regiunea Spaniei. Mediile grase sunt cuprinse între 5,6 și 5,8% și între 3.6-3.8%.

Există turme, în care 25% din animalele lor depășesc 715 litri, precum și animale care produ mai mult de 1000 de litri, obținându-se un  maximum 1294 litri.

Aceste capre se reproduc rapid, deoarece nu au un anumit sezon pentru reproducere, iar femelele pot intra în călduri în orice moment al anului. De obicei, se nasc doi iezi per reproducere și devin maturi sexual în jurul vârstei de 7 până la 8 luni.

Producția de carne nu este principalul obiectiv al acestei rase, deși calitatea cărnii este recunoscută. În general, iezii sunt sacrificați între 25-40 de zile cu o greutate de 6-8 kg și un randament la carcasă de 50-55%.
Există două varietăți de capre Murciano Granadina: Veguesi, originară din ținuturile de șes, bine irigate, și Montana, originară din zonele muntoase. Capra Veguesi produce o cantitate de lapte mai mare decât Montana, care este de dimensiuni mai mari.

Aceste performanțe i-au atras inclusiv pe crescătorii români

Un asemenea exemplu este la Curtici, în județul Arad, unde Murciana Granadina are o producție de 2,5 l la un muls. Aproape toată producția de lapte obținută de la caprele Murciana Granadina este folosită de crescător la realizarea brânzeturilor.

Caprele din rasa Murciana Granadina sunt hrănite în general cu porumb boabe, lucernă, precum și cu tarate, în perioada de lactație.

Sursa: euromeat.ro
loading ...