FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ ȘI RABIE, LA NORDUL ȚĂRII

31 jan 2023
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează despre identificarea unui nou focar de pestă porcină și două cazuri de rabie la câini.

Potrivit situației epizootice din Republica Moldova, și în regiune în perioada 21.01.2023 - 28.01.2023, pe teritoriul țării au fost confirmate:
  1.  Un focar de pestă porcină africană. În proba recoltată de la un cadavru de mistreţ, găsit mort în zona ocolului silvic Lipcani, raionul Briceni, prin cercetări de laborator la IP CRDV a fost depistat virusul pestei porcine africane.
Drept urmare, se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt aplicate măsuri de eradicare a focarului, controlul mișcării animalelor și produselor din carne de porc, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți.
  1.  Două cazuri pozitive de rabie la 2 câini, în raionul Edineț, localitatea Hincăuți.
Cadavrele animalelor afectate de rabie a fost nimicite, conform procedurilor, iar animalele din localitate au fost supuse vaccinărilor antirabice.

Sunt întreprinse activități de control și de eradicare a focarului de boală, în conformitate cu Ordinul ANSA nr. 52 din 04 martie 2015.

În perioada 21.01.2023 - 28.01.2023, Organizația Mondială pentru Sănătate Animală a raportat cazuri noi de îmbolnăvire.

Influența aviară înalt patogenă - în România, la păsări sălbatice, Austria, la păsări domestice și păsări sălbatice, Ţările de Jos, la păsări sălbatice, Belgia, la păsări domestice și păsări sălbatice, Germania, la păsări sălbatice, Republica Cehă - la păsări domestice și păsări sălbatice, Slovacia, la păsări domestice, Elveția, la păsări domestice, Bulgaria, la păsări domestice, Franța, la păsări domestice și păsări sălbatice, Suedia, la păsări sălbatice, Danemarca, la păsări sălbatice, Polonia, la păsări domestice și păsări sălbatice, Serbia, la păsări sălbatice,  Croația, la păsări sălbatice.

Variola ovină și caprină - în Spania, la ovine și caprine, Turcia, la ovine.
Anemia infecțioasă cabalină - în România.
Antrax - în Turcia, la bovine și ovine.
Febra aftoasă - în Turcia, la bovine.
Rabie – în Turcia, la câine, pisică, bovină, cabalină.
loading ...